Superbakterija može i do Srbije, ali nije opasna!

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superbakterija može i do Srbije, ali nije opasna!

Naši stručnjaci tvrde da nema razloga za paniku jer bakterija nije smrtonosna, niti bi izazvala epidemiju

Novi enzim NDM-1, prozvan superbakterija, otporan na sve antibiotike, koji se pojavio u bolnicama u Velikoj Britaniji i preti da se proširi po celoj Evropi, može da se pojavi i u Srbiji, kaže za Preš profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Službe za mikrobiologiju KC Srbije dr Milena Švabić-Vlahović. Ona ipak ističe da nema razloga za paniku jer bakterija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije smrtonosna, niti bi izazvala epidemiju.

Nova superbakterija otporna je i na najjače antibiotike, a u bolnicama u Velikoj Britaniji do sada je otkriveno pedesetak slučajeva. Reč je o enzimu „nju delhi metalo 1" (NDM-1), koji bi mogao brzo da se raširi po Evropi i svetu jer je otporan na gotovo sve antibiotike, pa čak i na klasu karbapenema koji se koriste u vanrednim situacijama. Enzim je otkriven kod osoba koje su boravile u Indiji i Pakistanu zbog estetskih operacija, lečenja raka ili transplantacije organa, a onda se vratile u Englesku na dalju terapiju. Naučnici su ustanovili da se bakterija vezuje za ešerihiju koli, bakteriju koja izaziva urinarne i disajne infekcije.

Otporna na antibiotike

Prof. dr Milena Švabić-Vlahović objašnjava za Preš da sama ešerihija koli nije patogena.

- Ona se nalazi u debelom crevu zdravog čoveka kao deo fiziološke mikroflore. Kada se nađe u drugim organima ili tkivima, izaziva oboljenje. Rizik od unošenja sojeva ešerihije koli koji produkuju enzim postoji, ali pravovremena mikrobiološka dijagnostika i epidemiološki nadzor mogu da drže širenje mikroorganizma pod kontrolom - objašnjava naša sagovornica.

Fakti

-Gen NDM-1 u Veliku Britaniju dospeo je iz Indije i Pakistana

-Britanski stručnjaci uzeli su uzorke bakterija od pacijenata na bolničkom lečenju u dva mesta u Indiji i od pacijenata upućenih u britansku nacionalnu laboratoriju

-Prisustvo bakterije primećeno je i u Holandiji, Švedskoj, Kanadi, SAD, Australiji i Bangladešu

-NDM-1 pronađen je u crevnoj bakteriji ešerihija koli, koja se često vezuje za infekcije urinarnog trakta

-Rezistencija bakterija na antibiotike posledica je mutacija u samim bakterijama

Prema njenim rečima, NDM-1 kao bakterija koja je moćno rezistentna na antibiotike sama po sebi ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali u kombinaciji sa drugim teškim bolestima može da izazove komplikacije.

Karantinska bolest

- Bakterija nije smrtonosna, ali može da stvori komplikacije kod obolelih od meningitisa ili od neke druge bolesti u poodmaklom stadijumu. To se, međutim, dešava kod jedne od 100.000 do 500.000 osoba. Znači, nema mesta panici. Ima mogućnosti da ona dođe i kod nas, ali neće doći do nekontrolisanog širenja, odnosno epidemije - tvrdi prof. dr Švabić-Vlahović, i dodaje da SZO razmatra da bakterijsku rezistenciju koja je prisutna svuda u svetu proglasi karantinskom bolešću.

S druge strane, širom sveta već su se pojavile i tvrdnje da je ovo još jedna zavera farmaceutske mafije, posle prošlogodišnje „pomame" u vezi sa svinjskim gripom. Tako je internet preplavljen tvrdnjama o teoriji zavere, koje, mora se priznati, deluju podjednako ubedljivo...

LJ. RAČIĆ

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.