Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti lakše u Evropu

Studenti lakše u Evropu

Svi studenti iz Srbije već sredinom naredne godine dobijaće besplatne vize za studijska putovanja u zemlje Evropske unije koje su potpisnice Šengenskog sporazuma. Sredinom novembra, šefovi diplomatija svih 25 zemalja članica daće zeleno svetlo za početak pregovora o viznim olakšicama sa zemljama zapadnog Balkana, dok će pregovori sa Srbijom najverovatnije početi krajem ove godine.

Vizne olakšice za studente i naučne radnike, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadržavanje cene od 35 evra za vize koje će izdavati svim ostalim građanima, prvi je korak koji će EU čini kako bi se izbegla potpuna getoizacija zemalja zapadnog Balkana. To, međutim, ne znači da će nestati redovi ispred ambasada i da će svako ko ima mogućnosti moći da za vikend otputuje i popije kafu u Rimu ili da poseti, recimo, Sajam knjiga u Frankfurtu. Ipak, određene kategorije građana dobiće mogućnost da do viza na duži period dođu znatno olakšanom procedurom i uz manje potrebnih dokumenata. Međutim, svaka kategorija građana kojoj bude omogućeno da lakše dolazi do viza moraće da ima potvrdu ili pozivno pismo od građana ili institucija u EU.

Evropa je, za sada, spremna da dobijanje viza olakša studentima i naučnim radnicima, a pregovarački tim Vlade Srbije pokušaće da sve članice EU ubedi da preciznije odrede, ali i prošire listu povlašćenih kategorija građana.

Tanja Miščević, šefica kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije, kaže za 'Blic' da će srpski tim zahtevati da se grupa za studente proširi i na srednjoškolce i postdiplomce, kao i da EU za vizne olakšice u obzir uzme i novinare, biznismene, sportiste, kulturne radnike, zaposlene u državnoj administraciji i nevladinom sektoru, bolesne osobe koje žele da se leče u inostranstvu i članove porodica onih koji legalno žive u zemljama EU.

Takođe, Vlada Srbije zahtevaće da se za nosioce diplomatskih pasoša ukinu vize u svim zemljama EU, a ne samo u pojedinim, kao što je do sada bio slučaj.

Evropa želi da načini prvi korak, ali istovremeno očekuje značajne napore Srbije kako bi građani naše zemlje u budućnosti mogli u zemlje EU bez viza.

- Novi putni dokumenti, bolji nadzor državne granice koju će čuvati isključivo policija a ne vojska, samo su neki od uslova koje naša zemlja mora da ispuni da bi se našla na beloj šengenskoj listi. Platforma za pregovore o viznim olakšicama skoro potpuno je završena, a srpski tim će Evropskoj komisiji predstaviti i tempo postizanja uslova za belu šengensku listu koji je sastavni deo platforme za pregovore - kaže Tanja Miščević.

Ivana Cvetković Bez novih diplomatskih pasoša za Crnogorce

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako 'Blic' saznaje, odbilo je da izda nove diplomatske pasoše ministrima u Vladi Crne Gore i zaposlenima u crnogorskom ministarstvu spoljnih poslova, kao i drugim visokim državnim funkcionerima Crne Gore. U Crnoj Gori, naime, još nisu u mogućnosti da samostalno izdaju ova dokumenta. Ovakav potez Vlade Srbije obezbediće povoljniju poziciju naše zemlje u pregovorima o viznim olakšicama jer EU zahteva strogo kontrolisano izdavanje diplomatskih pasoša. Kako saznajemo, trenutno je važećih 2.600 službenih i diplomatskih pasoša u Srbiji, a EU su takođe prezentovani podaci da od 2000. godine nije bilo nijednog slučaja falsifikovanja diplomatskih putnih isprava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.