Izvor: B92, 27.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković: Samo sud može do istine

Beograd -- Ministar pravde Zoran Stojković kaže da istinitost optužbi Vladimira Božovića može da utvrdi samo sud

Istinu o optužbama koje je dosadašnji generalni inspektoru MUP Vladimir Božović izneo na račun ministra policije Dragana Jočića i njegovih saradnika i navodnih rođaka može da utvrdi samo sud, kaže Stojković. Bivšem generalnom inspektoru MUP Srbije, Vladimiru Božoviću prestala je funkcija jer nije izabran na konkursu koji je okončan krajem prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, kada je Vlada Srbije imala puni kapacitet, kaže Stojković.

Božovićeve tvrdnje da je smenjen jer je otkrio da je ministar policije Dragan Jočić zaposlio svog rođaka Željka Kovačevića na mesto upravnika posebne zatvorske jedinice u Centralnom zatvoru, za ministra pravde su izmišljotine.

Stojković kaže da je konkurs za novog generalnog inspektora MUP-a sproveden po zakonu. Iako postoji dokumet Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u kojem se navodi da je utvrđeno da Kovačević nije pohađao Mašinsko-saobraćajnu srednju školu u Bihaću, čiju je diplomu priložio na konkrusu, ministar nije mogao prezicnije da govori o tome vec kaže da o tome treba da odluči sud: "Ja savetujem da ne dajemo takva mišljenja čudi me gospodin Božović. To je nešto što rade nadležni organi, treba imati hrabrosti pa reći tako nešto što ja ne bih smeo da kažem".

Kada se u avgustu prošle godine postavilo pitanje kako Kovačević može da bude postavljen za upravnika takozvanog odeljenja Hajat, u kome se nalaze optuženi za najteža krivična dela, bez završenog fakulteta, Stojković je rekao da to što Kovačević ne ispunjava uslove obrazovanja ne predstavlja nikakav problem, već da je bitno da ima iskustvo.

Analtičari podsećaju da je Božović tokom svog mandata često kritikovao pojedine poteze ministra Jočića i otvoreno prozivao ministra za blokadu nekih njegovih istraga: "Tako da je evidentno da tu postoji jedno polje sukoba koje traje već dugo. Moguće je da se kroz tu istragu došlo da takvih saznanja i da je Božović sada tim svojim gestom dotakao ono što je veoma osetljivo za Jočića ili za nekog drugog", kaže Bogoljub Milosavljević, profesor privatnog pravnog fakulteta Union.

Milosavljević smatra da nije uobičajeno da odlazeća vlada postavlja nove pomoćnike u ministarstvima. Moguće je da je taj konkurs obavljen ranije, ali Milosavljević veruje da je u pitanju jedan iznuđeni potez, zapravo da je u pitanju želja ministra Jočića da to pitanje pothitno razreši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.