Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stijović: DB prikrivao informacije

Beograd -- Emisija Insajder otkriva zašto je i po čijem nalogu Državna bezbednost prikrivala informacije o događajima na Kosovu.

Reč je o prikrivanju informacija o događajima koji su doveli do eskalacije sukoba krajem devedestih godina, a o tome ekskluzivno za Insajder večeras u 21 sat govori bivši radnik DB-a u Prištini Zoran Stijović. Prema njegovom svedočenju, Miloševićeve obaveštajne službe, vojska i policija prvo su omogućili albanskim ekstremistima da se naoružaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi potom s njima ušli u oružan sukob.

O tome za Insajder svedoče i Zoran Anđelković, tadašnji predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije, i Azem Vlasi, nekadašnji partijski i državni funkcioner SFRJ. Oni objašnjavaju da je oružje moglo da stigne u ruke pripadnika OVK jer je cvetala korupcija.

Azem Vlasi kaže da se to vreme pamti po korumpiranim Srbima na vlasti. "Oni su od Albanaca zgrtali velike pare, ne samo korupcijom, nego i otimanjem i ucenama. To je vlast. Na primer, uđe nekome u prodavnicu i traži 300 maraka ili preti popisom, i kaže da može na bilo koji način da dokaže da taj neko treba da plati 500 maraka. Onda ovaj kaže da će dati 300. To nije fina korupcija, to je otimačina", kaže Vlasi.

Zoran Anđelković navodi da se može reći da je bilo dosta korupcije na različitim nivoima vlasti, od izdavanja pasoša do saobraćajnih prekršaja. "Mislim da Beograd nije imao hrabrosti da se suprotstavi političkoj atmosferi i lokalnoj vlasti", kaže Anđelković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.