Stefanović: Beograd konstuktivan, Priština oteže

Izvor: Politika, 07.Feb.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Beograd konstuktivan, Priština oteže

BEOGRAD – Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da je Beograd konstruktivan, da instistira na nastavku dijaloga i daje nova rešenja i predloge, a da Priština oteže pregovore.

„Mi ne želimo da čekamo zadnji momenat (za postizanje dogovora) i dobro je da cela međunarodna zajednica sada vidi da je Srbija vrlo konstruktivna, da je dala nova rešenja i nove predloge. U suštini, nismo mi ti koji su u ovoj situaciji strana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja oteže pregovore ili postizanje rešenja već je to pre svega Priština”, rekao je Stefanović.

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu ovakav pristup beogradskog tima dati vrlo konkretne i dobre rezultate.

Stefanović je u izjavi Tanjugu dodao da još nije određen datum nastavka pregovora, da se na tome radi i da je naš tim u stalnim konsultacijama sa međunarodnom zajednicom koja razgovara sa Prištinom i dodao da se nada da će svi ti napori dati rezultat u približavanju stavova dve strane.

„Naše pozicije su jasne i one se neće promeniti naročito oko upotrebe Rezolucije 1244. Ima tu više opcija, više predloga i mahom su to predlozi naše strane”, kazao je šef beogradskog tima i dodao da će javnost odmah, ako bude određen datum nastavka pregovora, o tome biti obaveštena.

Stefanović nije želeo da komentariše pisanje prištinskih medija o raznim modalitetima i predlozima predstavljanja Kosova.

„Spekulacije u svakom slučaju ne treba komentarisati i u to ulaziti zato što su deo i medijskog i političkog postojanja Prištine”, komentar je Stefanovića.

------------------------------------

Rezolucija „spoticanja” 1244

BRISEL – Uprkos novim predlozima Beograda i pojačanom pritisku Zapada, Priština uporno odbija svako pominjanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prilikom predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu.

Rezolucija 1244 iz juna 1999, kojom se potvrđuje suverenitet tadašnje Savezne republike Jugoslavije na Kosovu, ostaje, kako kažu ti izvori, glavni kamen spoticanja u dijalogu Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova koji su u prekidu već više od dva meseca.

Uprkos naporima evropskog posrednika Roberta Kupera, Priština nastavlja da odbija svako pominjanje Rezolucije 1244 u okviru predstavljanja Kosova, dok Beograd na tome insistira.

Tanjug

objavljeno: 07.02.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština oteže dijalog

Izvor: RTS, 07.Feb.2012

Borislav Stefanović izjavio da je Beograd konstruktivan, da instistira na nastavku dijaloga i daje nova rešenja i predloge, a da Priština oteže pregovore...Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je Beograd konstruktivan, da instistira na...

Nastavak na RTS...

BEOGRAD KONSTUKTIVAN, PRIŠTINA OTEŽE

Izvor: Kurir, 07.Feb.2012

Dobro je da cela međunarodna zajednica sada vidi da je Srbija dala nova rešenja i nove predloge, rekao je Borislav Stefanović..BEOGRAD - Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je Beograd konstruktivan, da instistira na nastavku dijaloga i daje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.