Izvor: B92, 09.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stavovi veoma udaljeni"

Beč, Beograd -- Delegacije Beograda i Prištine završile novu rundu pregovora, na kojoj je prvi put bilo reči o pravima manjina na Kosovu.

Predstavnica Kancelarije izaslanika UN za pregovore o Kosovu Hua Đijang je rekla da su strane u načelu iznele stavove i da je dogovoreno da se nastave razgovori o pravima manjinskih zajednica na Kosovu. Razgovorima u bečkoj palati Auersperg nisu prisustvovali predstavnici Srba sa Kosova, koji su uoči sastanka saopštili da se Srbi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu ne mogu smatrati manjinom, već konstitutivnim narodom.

Predsedavajući prve runde pregovora Beograda i Prištine o pravima manjina na Kosovu Berhard Šlagek izjavio je da su stavovi dveju strana vrlo udaljeni. Šlagek je rekao da je pregovaračka delegacija Prištine iznela konkretan predlog o pravima manjina, dok je beogradska delegacija uporno tvrdila da o tom pitanju treba razgovarati u okviru pregovora o statusu.

Suroi: Srbi treba da su deo kosovske delegacije

Šef pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi je rekao da žali što kosovski Srbi nisu učestvovali u pregovorima: "Na ovim pregovorima smo slušali šta Beograd ima da kaže. Na žalost, nismo puno toga novog čuli što bi mogli uneti u naš dokument o pravima manjina". On kaže da su identifikovali dva različita pristupa: "Priština je izašla sa razrađenim predlogom koji pokriva sve oblasti, od zastupljenosti u skupštini do jezika. Smatramo da je budućnost u nezavisnom Kosovu i da je to država svih građana i svih entiteta."

Suroi kaže da su na sastanku, održanom juče u Beču, ispoljene velike razlike. Suroi je, međutim, istakao da je značajno da se ulazi u "proces u kojem će dokument Prištine biti osnova" i ocenio da bi kosovski Srbi trebalo da budu deo kosovske delegacije.

Suroi je istakao da su predstavnici etničkih zajednica tokom rada na dokumentu o pravima zajednica bili konsultovani i da su i srpski predstavnici učestvovali na sastancima u Draču i Solunu, koje je organizovao Konsultativni savet za manjine. "Kosovski Srbi treba da budu deo delegacije Prištine a ne Beograda", rekao je on. "Značajno je da ulazimo u proces u kojem će naš dokument biti osnova. Naši su stavovi izgrađeni konsenzusom i na osnovu razgovora koje smo imali i sa predstavnicima zajednica", kazao je Suroi novinarima na prištinskom aerodromu.

On je ocenio da razgovori ulaze u fazu "koja se moze nazvati realističkom", u kojoj treba da se razgovara o pitanjima zajednica i o njihovim praktičnim potrebama u svakodnevnom životu, a ne "na osnovu formulacija - državotvorni i nedržavotvorni narodi". Prema njegovim rečima, tokom ovog meseca ekipa stručnjaka iz kancelarije specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija doputovati na Kosovo, kako bi zajedno sa kosovskom stranom radila na preciziranju dokumenta o pravima zajednica. "Mi ćemo predložiti da se naš dokument, nakon pojašnjenja, preda i beogradskoj strani kako bi i oni dali svoje komentare", rekao je vođa kosovske delegacije.

Odluke i dokumenti

Direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, smatra da je beogradska strana jako pogrešila što je odlučila da deo delegacije, Srbi sa Kosova, napuste Beč, jer je time omogućila početnu prednost kosovskoj strani: "Beograd je prihvatio jednu vrlo čudnu podelu, koja zapravo nigde ne stoji osim u izjavama portparola Ahtisarija i beogradske delegacije, nekakva podela statusnih razgovora na tehničke i statusne. Mislim da je to velika zabluda. Ako neko misli da su statusni razgovori samo kad sede premijer i predsednik a da su sve drugo tehnički razgovori, onda on greši. Sve što se dešava u Beču jesu statusni razgovori."

Savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković negirao je da je srpski pregovarački tim na ovom sastanku video bilo kakav dokument albanske strane o pravima zajednica. "Oni kažu da rade na tom dokumentu i da ga dele sa Kancelarijom izaslanika UN za Kosmet. Nama on nije predstavljen, ali su nam oni čitali delove najverovatnije iz tog dokumenta. To je jako uopšteno i tiče se zaštite prava manjina i zastupljenosti zajednica u institucijama", objasnio je on. "Mi smo, sa naše strane, izneli niz primedaba, ne ulazeći u raspravu o tome, jer dokument nemamo, a znamo da u njegovoj izradi nisu učestvovali legitimni predstavnici kosovskih Srba", rekao je Bataković.

Dušan Janjić smatra da su Srbi sa Kosova morali da učestvuju u pregovorima da bi se pokazalo da oni sami sebe vide kao nacionalnu zajednicu, a ne kao nacionalnu manjinu i time bi se ojačali argumenti protiv nezavisnosti Kosova: "Na ovaj način povlačenjem iz rasprave u suštini je stvoren prostor za eksperte, pre svega međunarodne, da oni sami definišu pozicioni papir. Sve u svemu, očekivano različite pozicije, očekivano je da Albanci koriste svaki momenat da utvrđuju zahtev za nezavisnošću, ali mislim da je krajnje neočekivano da im Srbi, odnosno Beograd, na ovaj način pomognu".

Predstavnica Kancelarije izaslanika UN za pregovore o Kosovu Hua Đijang je podsetila da je na sastanku dogovoreno da UNOSEK uputi ekspertski tim u Beograd i Prištinu da bi nastavili razgovor na ekspertskom nivou, sa posebnim naglaskom na praktičnim predlozima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.