Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: Raspisivanje izbora iduće sedmice

Beograd -- Predsednički, vanredni parlamentarni i lokalni izbori mogli bi da budu raspisani već iduće srede ili četvrtka i zakazani za početak aprila, piše beogradska štampa u petak. "Večernje novosti" navode da bi izbori mogli biti održani 7. ili 14. aprila. List saznaje da će vršilac dužnosti predsednika Srbije Dragan Maršićanin stvoriti pretpostavke i za održavanje pokrajinskih izbora u Vojvodini, pozivajući se na zakonsku inicijativu koju će uputiti 10 odbornika Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke Srbije u pokrajinskom parlamentu.

"Blic" saznaje da je, u slučaju novih izbora, moguće da u koaliciji nastupe DSS i G17 plus, pri čemu bi Vojislav Koštunica, lider DSS, bio kandidat za predsednika Srbije, a Miroljub Labus kandidat za premijera. U drugoj koaliciji bili bi Socijaldemokratska partija Slobodana Orlića, Demokratska alternativa Nebojše Čovića i Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića.

Pozivajući se na dobro informisane izbore, "Danas" piše da će Koštunica pokušati da napravi što širi blok za eventualne parlamentarne izbore, i to od stranaka koje su nedavno glasale za predsednika Skupštine, uključujući socijaliste. Taj blok činili bi DSS, G17 plus, Nova Srbija, SDP, DA i eventualno Socijalistička partija Srbije, a kasnije bi se pridružio i Ljajićev SDP. Isti izvor navodi da će se koalicija Srpskog pokreta obnove i NS podeliti tako što će se Velimir Ilić prikloniti Koštunici.

"Glas javnosti", pozivajući se na izvore u DSS, navodi da bi poslanici Skupštine u utorak ili sredu mogli da usvoje izmene Zakona o izboru predsednika i o izboru poslanika, kojima se ukidaju dosadašnji cenzusi. Prema istom izvoru, za izbor poslanika bio bi uveden tzv. prirodni prag, ali samo za stranke manjina. List piše da u međuvremenu DSS pokušava da ubedi lidera SPO Vuka Draškovića da prihvati manjinsku Vladu uz podršku SPS u Parlamentu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.