Srpski predlog za Kosmet predat Rusima

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski predlog za Kosmet predat Rusima

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je predao ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Aleksejevu dokument sa stavovima i predlozima Srbije za dalje pregovore o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Samardžić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da ne može da iznosi detalje iz tog dokumenta, ali je istakao da on počiva na postojećoj platformi i da je cilj tog predloga davanje inicijative ruskoj strani pred razgovore ruskog i američkog predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladimira Putina i Džordža Buša.

"Srbija je dala predlog o tome kako bi se i o čemu dalje razgovaralo i iz postojeće platforme izvukli smo ono što bi bilo najinteresantnije i o čemu bi Putin najbolje i najlakše razgovarao sa predsednikom Bušom", kazao je Samardžić.

On je dodao da dokument sadrži i nekoliko konkretnih predloga u vezi sa samom procedurom pregovaranja i istakao da je Srbiji "jako stalo da se ta stvar pokrene na pravi način sa mrtve tačke i da se pođe u pravcu rešenja i postizanja kompromisa".

Samardžić je rekao da je sada najvažnije da se uđe u normalnu fazu pregovaranja, bez ograničenja i rokova i da cilj srpske inicijative nije odugovlačenje rešenja niti status kvo, već ozbiljan napredak.

Navodeći da je cilj Srbije ostanak Kosova i Metohije u njenim granicama, Samardžić je rekao da Srbija ostaje potpuno otvorena i fleksibilna za svako rešenje do kojeg će se doći pregovorima, uz kompromis, a koje daje Kosovu visoki stepen autonomije i omogućuje mu da samo sobom upravlja.

Za nacrt američko-evropske rezolucije kojom se predlaže odlaganje nadgledane nezavisnosti Kosova za 120 dana, Samardžić je rekao da je "na neki način njena sudbina već zapečaćena nakon izjave ruskog ambasadora UN da je predlog neprihvatljiv za Rusiju".

On je ocenio da taj predlog ne donosi ništa novo u odnosu na prethodna dva i da je neprihvatljiv za Beograd.

Dodao je da je Srbija već odbacila plan Martija Ahtisarija koji se najnovijim predlogom rezolucije ponovo vraća, kao i da se tom rezolucijom Albanci ne podstiču na nastavak pregovora.
Beta

--------------------------------------------------------------------------

Koštunica pozvao predlagače da povuku nacrt rezolucije

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica pozvao je juče zapadne države predlagače nacrta nove rezolucije za Kosovo i Metohiju da povuku ovaj predlog, jer on, suprotno Povelji UN, predviđa da se Srbiji, državi članici UN, otme značajan deo teritorije. "Zahvaljujući principijelnom stavu Rusije, jasno je da u Savetu bezbednosti ne može proći rezolucija kojom se grubo krše najosnovnija načela međunarodnog prava", navodi se u saopštenju premijera Koštunice.

Prema njegovim rečima, do danas nije dato obrazloženje zašto su pregovori prekinuti i zašto se na osnovu inicijative Beograda ne pokrenu novi sadržajni razgovori o Kosovu. "Vlada Srbije je generalnom sekretaru UN uputila zvaničan predlog da se obnove razgovori o budućem uređenju Pokrajine, i za obnavljanje pregovaračkog procesa nije potrebna nova rezolucija već samo dobra volja da se sedne za sto i dijalogom traži kompromis", istakao je premijer Koštunica.

SAD i deo država Evropske unije predstavili su prekjuče u sedištu UN treći po redu predlog nacrta rezolucije o Kosovu i Metohiji, ali su Srbija i Rusija tekst odbacile kao neprihvatljiv zato što se njim prejudicira ishod pregovora, a njihovo trajanje ograničava na četiri meseca.
Tanjug

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.