Srbija želi da ispuni sve uslove za ulazak u EU

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija želi da ispuni sve uslove za ulazak u EU

Srbija je opredeljena da ispuni sve potrebne uslove za ulazak u porodicu evropskih zemalja i njen prioritet je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, na otvaranju biznis forumu u Cirihu.

On je kazao da je Švajcarska i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose i da je ta zemlja jedan od značajnijih ekonomskih partnera Srbije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

"U procesu realizacije evropskih ciljeva, uvereni smo da će saradnja sa Švajcarskom dodatno ojačati srpsku privredu, povećati konkurentnost i doprineti unapredjenju ekonomije u Srbiji", istakao je srpski premijer.


On je naveo da će tokom razgovora sa švajcarskim zvaničnicima, razmotriti mogućnosti daljeg unapredjenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao i mogućnost većeg prisustva kompanija iz Švajcarske na projektima od značaja za srpsku privredu, istakavši, kao posebno perspektivne, projekte iz oblasti energetike, poljoprivrede, zdravstva i zaštite životne sredine.

Cvetković je kazao da su Sporazumi o trgovinskoj i privrednoj saradnji, podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja i izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji su na snazi već nekoliko godina, bitan osnov za unapredjenje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Švajcarske.

"Srbija je od 2001. godine ostvarila visok i stabilan privredni rast, sa prosečnom stopom rasta od 6,5 odsto na godišnjem nivou. Srpsko tržište izuzetno je atraktivno za strane investitore, a ukupan nivo stranih direktnih investicija na kraju 2009. iznosi preko 13 milijardi evra", rekao je Cvetković, obraćajući se švajcarskim privrednicima.

On je dodao i da je investiciona klima u Srbiji izuzetno povoljna i da su izvršene promene sistemskih propisa iz te oblasti.

Srpski premijer je naveo i da je Srbijiu, kao i sve druge zemlje pogodila svetska ekonomska kriza, ali da se ove godine očekuje blagi oporavak i stopa rasta od dva odsto bruto društvenog proizvoda. Kao prioritetne aktivnosti Vlade Srbije u 2010. godini, on je naveo ulaganja u razvoj infrastrukture, transportne i energetske.

"U ovoj godini očekuje nas početak obimnih infrastrukturnih radova na putnom Koridoru 10, kao i modernizacija i rekonstrukcija železničke infrastrukture na Koridoru 10, kao i radovi na modernizaciji pruge Beograd - Bar. U naredne tri godine biće uloženo 2,5 milijardi evra u realizaciju ovih projekata", istakao je Cvetković.

On je kazao i da je planirano da se tokom ove godine planira ulaganje 1,6 milijardi evra u sektor energetike.

"Najznačajniji projekti u oblasti energetike obuhvataju izgradnju i modernizaciju termoelektrana i kapaciteta za transport i distribuciju struje, kapaciteta za preradu nafte, izgradnju gasovoda i skladišta gasa, kao i interkonekcije sa Rumunijom, Bugarskom i Republikom Srpskom", zaključio je premijer Srbije u obraćanju učesnicima biznis foruma u Cirihu.

Susret Cvetkovića i predsednice Švajcarske konfederacije

Premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je danas sa predsednicom Švajcarske konfederacije Doris Lojtard o bilateralnim odnosima, saradnji unutar medjunarodnih

finansijskih institucija i situaciji na zapadnom Balkanu.


Cvetković i Lojtard su na sastanku nedaleko od Berna naglasili važnost sporazuma o slobodnoj trgovini, koji su 2009. potpisale zemlje članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Srbija, objavljeno je na sajtu savezne vlade švajcarske

konfederacije.

Pored Švajcarske, članice EFTA su Island, Norveška i Lihtenštajn.

Očekuje se, kako je navedeno, da sporazum izmedju EFTA i Srbije stupi na snagu u drugoj polovini ove godine i, dodaje se, imaće pozitivan uticaj na ekonomske odnose Švajcarske i Srbije.

Cvetković i Lojtard su, takodje, ukazali na činjenicu postojanja velike srpske zajednice u Švajcarskoj, što je, po njihovoj oceni velika stimulacija za dalje produbljivanje odnosa dve zemlje.

Lojtard je izrazila podršku Švajcarske Srbiji u njenim naporima ka EU, kao i celom regionu zapadnog Balkana kada se radi o ostvarivanju neophodnih političkih i socio-ekonomskih promena.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković u Švajcarskoj

Izvor: RTS, 11.Maj.2010

Premijer Mirko Cvetković izjavio na otvaranju biznis foruma u Cirihu da Srbija nastoji da ispuni sve potrebne uslove za ulazak u EU. Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, prioritet Srbije, poručio Cvetković...Srbija...

Nastavak na RTS...

Cvetković: Srbija želi da ispuni sve uslove za ulazak u EU

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Maj.2010

Srbija je opredeljena da ispuni sve potrebne uslove za ulazak u porodicu evropskih zemalja i njen prioritet je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, na

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Cvetković: Srbija želi da ispuni sve uslove za ulazak u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2010

CIRIH - Predsednica Švajcarske Doris Lojtard i premijer Srbije Mirko Cvetković ocenili su u Bernu da su politički odnosi dveju zemalja odlični i izrazili uverenje da će u narednom periodu i ekonomski odnosi, uz veću trgovinsku razmenu, biti bolji...Predsednica Švajcarske je u Bernu, na konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.