Srbija: struja za trećinu jefitinija od najjeftinije u regionu

Izvor: Politika, 05.Mar.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: struja za trećinu jefitinija od najjeftinije u regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani Srbije struju plaćaju za 30 odsto manje od najniže cene u zemaljama regiona, te da nije moguće oprostiti dugove za režijske troškove.

„U Srbiji su režijski troškovi najniži u regionu.. ja nisam od deda Mrazova.. ne znam pod kojim izgovorom da bilo kome bilo šta oprostimo, ne bi bilo fer prema onima koji redovno izmiruju obaveze”, rekao je Vučić novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li država može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da oprosti dugovanja građana prema njoj, kao što je to uradila Makedonija, premijer je objasnio da uvek bira teži put, put u cilju sprovođenja mera i ozdravljenja privrede i finansija, umesto da se „udvara” građanima.

On je rekao i da jedan Švajcarac, kada bi mu neko rekao „ja sam dobar političar, obezbediću vam da ne plaćate vodu i struju godinu dana”, ne bi klicao i aplaudirao tom političaru, nego bi pozvao psihijatra.

On je takođe rekao da je postao premijer u najteže vreme, kada je javni dug bio „doteran do kraja”, kada je fiskalni deficit bio na najvišoj stopi, kada su postojali brojni politički problemi i kada nije postojala „stvar koja nam se nije dogodila, od Kosova pa nadalje”.

„Zadovoljan sam što u tako teškim vremenima možete da pokažete šta je to što radite, možete, želite i hoćete da napravite... U nekim lakim vremenima ne vidim neku veliku potrebu da neko dobar bude na čelu vlade”, rekao je premijer.

Srbija nije odgovorna za migracije,preduzela sve mere

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije odgovorna za aktuelne migracije, koje su uznemirile Evropu.

Srbija će, kako je dodao, pojačati graničnu kontrolu i prihvatiti savete i ideje koje dolaze iz EU, jer, kako je rekao, mnogo možemo da naučimo od evropskih prijatelja po tom pitanju.

Vučić je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopulosom, naveo da je Srbija brzo preduzela akciju u dogovoru sa Briselom i nekim evropskim vladama.

Premijer je dodao da je Srbija postupala u skladu sa dogovorom iz Brisela o slobodi kretanja, ali takođe i sa vladama zemalja EU i preduzela akciju da ljude koji su pokušali da zloupotrebe tu vrstu poverenja vrate odakle su došli.

Vučić je dodao da je sa evropskim komesarom razgovorao o onome što je posao MUP-a, Ministarstva pravde, ali i cele vlade, vezano za pitanja migranata, azilanata, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala u celom regionu, kao i terorizma.

Kako je dodao, razgovarali su i o evropskoj budućnost Srbije i činjenici da je našoj zemlji potrebna podrška i pomoć u poglavljima 23 i 24.

„Dobili smo značajnu podršku za stabilan razvoj i put ka Evropskoj uniji”, rekao je Vučić i dodao da je Avramopulosu rekao da Srbiju smatra izvorom i faktorom stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Vučić je evropskom komesaru preneo i da Srbija ima dobre ili odlične odnose sa svim susedima i da želi da dalje unapređuje te odnose.

„Rekao sam da ćemo da nastavimo dijalog sa svima sa kojima se u pojedinim pitanjima ne slažemo, da ćemo nastaviti dijalog u Briselu”, rekao je Vučić.

Premijer je zahvaliio Avramopulosu što vidi Srbiju u EU i istakao da je on uvek drag gost u Beogradu.

Vučić:FAP, sindikat, DS i teatar apsurda

Premijer Aleksandar Vučić reagovao je danas na ocenu sindikata radnika pribojskog FAP, da nema dovoljno jakih garancija da će 600 zaposlenih zadržati posao, opaskom da se oseća kao u „teatru apsurda”.

„Nije bilo posla ni za koga 15 godina, da ne izađe nijedan kamion, nijedan autobus i baš ih briga, a sad traže jake garancije da će 600 radnika ostati na poslu”, primetio je Vučić.

„Valjda smo mi krivi što hoćemo da ih zaposlimo'', rekao je Vučić novinarima, povodom, kako je primetio, „saopštenja nekog sindikata, koji je bio sa DS iz FAP-a”.

''Kao da ste u teatru apsurda'', primetio je.

Jedinstveni sindikat Sloga FAP juče je zatražio jače garancije da će 600 radnika imati posao u toj fabrici.

Vučić:Ugovor za Železaru sa onim ko ponudi najbolje uslove

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država o smederevskoj Železari napraviti ugovor sa onim ko bude ponudio najbolje uslove.

Vučić je, na molbu novinara da prokomentariše tužbu Esmarka protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša i da odgovori da li je on predviđen za novog šefa Železare, rekao da su novine i pre svašta pisale.

Kao primer takvog pisanja on je naveo i da se govorilo da nije u pitanju Esmark, nego „Milova i Koletova kompanija”.

''Tako ste pisali i za Esmark da smo se sve dogovorili, da to nije Esmark, već Milova i Koletova kompanija, pa ste se svi pravili blesavi da ne znate o čemu se radi, svi su izmišljali, lagali i to im je odgovaralo'', rekao je Vučić.

Kako je rekao, ''sramota ga je i da komentariše šta se tim povodom sve pojavilo u medijima''.

On je rekao da, osim što su predstavnici Esmarka uzeli dokument kao mogućnost za javljanje na tender, ništa drugo nije video.

Premijer je rekao da je ta kompanija i dalje kredibilna.

''Svi su kredibilni i to naravno nisu ni Milove, ni Koletove i ne znam koje firme, ali šta ćete, tako je to u našoj zemlji...'', rekao je Vučić.

Tanjug

objavljeno: 05.03.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.