Srbija razgovara: Kosovski Srbi na lokalnim izborima

Izvor: Politika, 19.Avg.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija razgovara: Kosovski Srbi na lokalnim izborima

Branimir Stojanović: Odluka da ne izađete na izbore će otvoriti prostor kovačima, nepismenim ljudima, tesarima… koji će vas, zarad sitnih para. prodati.– Dobroslav Dobrić: Mi ne želimo da se utopimo zajedno s davljenikom koji se već utopio, a to su Srbi južno od Ibra

Primena Briselskog sporazuma na severu Kosova i Metohije, održavanje izbora i krupne promene, koje se očekuju u odnosima tamošnjih vlasti, kako s Prištinom, tako i s Beogradom, biće jedna od ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tema u narednom periodu. Većina sadašnjih opštinskih rukovodstava na severu smatra da ne bi trebalo prihvatiti sporazum, integracije i izbore za nove kosovske institucije, a takvog je mišljenja i Dobrosav Dobrić, zamenik predsednika Skupštine opštine Zvečan i član Srpske radikalne stranke.

Potpuno drugačiji položaj Srba južno od reke Ibar, poverenje u zvaničnu politiku Beograda i izlazak na izbore deo su rešenja za koje se zalaže šef Vladine kancelarije sa sedištem u Gračanici Branimir Stojanović, kadar Srpske napredne stranke. I jedan i drugi smatraju da je polažaj Srba izuzetno težak i severno i južno, ali se suštinski razlikuju u pogledu načina za poboljšanje njihovog položaja.

Politika: Realizacija Briselskog sporazuma se odvija uveliko, a paralelno s njom javljaju se novi strahovi i izazovi. Šta će se događati u narednom periodu?

Stojanović: Razumem strah Srba na severu od kosovskih institucija i on nije iracionalan. Međutim, mi imamo sporazum i zato moramo da predupredimo neke procese koji nam se spremaju.

Dobrić: Video sam ljude južno od Ibra, video sam nevolje na njihovim licima, ali, nažalost, ta nevolja se polako ali sigurno prenosi na nas Srbe koji živimo na severu Kosova i Metohije.

Mi smo živeli u nekim slobodnijim uslovima od 1999, ali politički mi smo sada neslobodni jer se na nas vrši neviđeni pritisak ekstremnog dela međunarodne zajednice, Prištine i sada, nažalost, imamo strašne pritiske od naše države Srbije. Izgledamo kao osuđenik na smrt od kog se zahteva da sam sebi iskopa grob. Mi nećemo da izađemo na izbore, nećemo d priznamo nezavisno Kosovo i nećemo sami sebi da iskopamo grob. Čekaćemo da oni počnu da ga kopaju, a kako je teren tvrd proći će dosta vremena i mnogo toga se može promeniti, možda se i sudije predomisle.

Stojanović: Razumem to što vas tišti i plaši, ali treba dobro da pogledate šta se desilo nama na jugu i da vam to bude pouka. To je moja pouka svim Srbima koji žive na severu. Ponekad precenjujemo svoju snagu i moć, to nas kasnije mnogo košta. Ako očekujemo neku svetsku pravdu koja će doći onda je stvar propala jer te pravde nema, postoje samo politički interesi i procesi. Ko ih razume i ko uspe da im se prilagodi taj može nešto uraditi za svoj narod, ko ih ne razume taj će trpeti posledice i nikada neće shvatiti šta mu se dešava. Beograd se trudi da uradi nešto što je najbolje za nas. Odluka da ne izađete na izbore će otvoriti prostor kovačima, nepismenim ljudima, tesarima, koji će vas zarad sitnih para prodati. Nas su već prodali, dozvolili su gradnju naselja Marigona na centralnom Kosovu, imaće 3.000 ljudi, i mi postajemo manjina u našoj opštini. Moramo da promenimo pristup, sačuvamo zdravstvo, prosvetu, kulturne institucije i neprekinute veze sa Srbijom.

Politika: Da li je Zajednica srpskih opština deo srpske državnosti na KiM?

Stojanović: Svakako će ZSO biti prepoznata u srpskom ustavu, biće to takozvana dvojna prepoznatljivost što je za nas bitno.

Dobrić: Sve ovo što gospodin Stojanović priča nije njegovo, ovo je priča vicepremijera Vučića. Ja ovo ne razumem jer iskustvo ljudi južno od Ibra, koji su izašli na izbore po ustavno-pravnom poretku Kosova, uče nas da ne idemo na izbore jer sve ide na štetu nas koji smo ostali da živimo ovde i da čuvamo srpski narod, crkvu i državu. Šta su dobili Srbi u Novom Brdu ili u Prištini od prošlog izlaska nekih pojedinaca na izbore? Nikakve koristi Srbi nemaju od toga što je zamenik premijera Srbin, što je zamenik policije Srbin, Skupštine, pa čak i te vojske, zadovoljili su svoje lične interese i mnogi ne planiraju da žive ovde, i ne žive ovde... Neće se naći pojedinci sa severa da izađu na izbore, iako Beograd, mogu slobodno reći, vrši pravu torturu nad nama.

Stojanović: Ne postoji pritisak, to je neko vaše tumačenje. Jeste, bili Srbi, ali njima nije bilo stalo da spreče procese koji su uništavali Srbe – govorim o privatizaciji, izdavanju dozvola. Da je bilo onih koji bi brinuli o Srbima, sve bi to drugačije izgledalo. Zato ne dozvolite da vi imate najgore koji će odlučivati o vama, a odlučivaće ako dopustite. To je užasno iskustvo koje smo mi prošli jer institucije Republike Srbije nisu imale moć da nas zaštite što se tiče realnog života. Uzmu vam njivu i vi pišete pisma i žalbe, a onaj ko bi mogao da vas zaštiti neće to da učini, dobio je dobru platu za svoj nerad.

Politika: Ko je taj ko sada može da zaustavi te procese, gde je taj kapacitet koji bi mogao da zaustavi Prištinu u njenim namerama?

Stojanović: Samo naše jedinstvo i prepoznatljivost onoga što hoćemo i pred međunarodnom zajednicom i pred Albancima. Voleo bih da ne razgovaramo o tim kosovskim institucijama, ali to postoji bez naše volje i da smo pitani o tome.

Politika: Da li našom voljom ulazimo u te institucije?

Stojanović: Ulazimo procenom da je to najbolje moguće. To misli i jedan deo naroda južno od Ibra, ponavljam to misli i Beograd. Legitimno je da Srbi ne izađu, ali je legitimno i da ih upozorimo na posledice te odluke, ali i na šanse koje postoje u ovom procesu. Mi smo opstali zahvaljujući zvaničnom Beogradu, na njega se možemo osloniti i ne možemo dobro videti stvari iz rupe u kojoj se nalazimo.

Dobrić: Ja ne prepoznajem odbranu nacionalnih interesa sadašnje vlasti u Beogradu. Šta će da dobije srpski narod ako se mi integrišemo u nezavisno Kosovo? Da li je korektan takav odnos prema narodu koji je ostao tamo da živi? Ako već pričate da smo toliko nemoćni i jadni, onda proglasite okupaciju teritorije. Čudno je u svemu da Beograd ima podršku međunarodne zajednice. Pa u čemu je ima, ako ne možemo da branimo osnovne nacionalne interese i dižemo ruke od Kosova. Oko Kosova se ništa nije promenilo kada su stranci u pitanju. Časnije bi bilo od vlasti da kaže odričemo se Kosova i da su protiv nas mnogo moćniji neprijatelji s kojima se ne možemo nositi.

Stojanović: Niko nije trgovao Kosovom, kao daćemo ga pa ćemo nešto dobiti, to nema smisla, niko tako ne razmišlja.

Politika: Da li nas trojica sada razgovaramo o problemu pripadnosti, kome mi pripadamo?

Stojanović: Mi nemamo drugu državu osim Srbije. To što su nam sila i prilike nametnule neka druga pravila je drugo pitanje. Nametnuta su nam dokumenta – moramo da ih imamo ako želimo da živimo u Gračanici, ako želimo da imamo i vozimo automobile, prosto mi smo to morali da prihvatamo.

Dobrić: U tome je razlika između Srba sa severa i onih južno, oni su morali, mi nismo morali. Ali, oni takođe nisu morali da izađu na izbore koje je raspisala nezavisna država Kosovo i da na taj način priznaju nezavisnost

Stojanović: Srbi nisu izašli na izbore, izašao je određeni broj, a ostali su dodati u jednoj strašnoj izbornoj krađi, gde je dupliran broj glasova. Stranci su govorili o jednoj sistemskoj krađi na izborima. Na sledećim izborima, iza nas mora stajati država Srbija u punom kapacitetu, velika izlaznost kao legitimitet i kadrovi na koje se možemo i moramo osloniti. Mi biramo između dva zla, a ne između dva dobra. Zlo je četrnaest godina samo raslo i uvećavalo se, Srbi su nestajali i nestaju i dan-danas. Sada imamo priliku da uđemo u to blato, da se možda isprljamo i da iz njega izvučemo jedan deo naroda, tako što ćemo se boriti za njegove interese. Interesi su do sada bili unovčavani, pa umesto srpske TV imamo RTK 2 i mnoga druga katastrofalna rešenja.

Politika: Šta dobijate ili šta gubite izlaskom na izbore? Hoće li Srbi na jugu nešto dobiti?

Dobrić: Nama je jasno – ako izađemo na izbore, mi gubimo sve, a ne dobijamo ništa. Srbi južno, nažalost, sada nemaju kud. Za njih nema nazad, a mi imamo rešenje u lokalnim skupštinama koje su nadležne za raspisivanje lokalnih izbora, pa nam nije potrebna saglasnost Beograda. Mi ne želimo da se utopimo zajedno s davljenikom, koji se već utopio, a to su Srbi južno od Ibra.

Stojanović: Nisu se oni udavili, nisu prihvatili nezavisno Kosovo.

Dobrić: Šta još treba da urade, pa da ga priznaju?

Stojanović: Srbi se drže Srbije i nikada im Priština neće biti bliža od Beograda. Ovo je borba za uticaj i za opstanak.

Politika: Meseci koji dolaze menjaće život korenito, kakav ćete stav zauzeti prema tom procesu? Iza svega stoje izbori kao pitanje svih pitanja?

Dobrić: Moramo se organizovati i u političkom smislu biti kao jedan. Hvala bogu, tako misli gotovo 100 odsto Srba sa severa. Nismo do sada popustili, pa ćemo i sada staviti do znanja i prijateljima i neprijateljima da smo deo Republike Srbije, a izbori nas odvode od Srbije. Ova vlada je za nas samo sagradila granične prelaze i ništa više.

Stojanović: Žao mi je što tako mislite. Odlučite jedinstveno, šta god odlučite, ne dopustite da najgori odlučuju o vama.

Živojin Rakočević

objavljeno: 19.08.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.