Srbija predala kontratužbu protiv Hrvatske

Izvor: Blic, 04.Jan.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predala kontratužbu protiv Hrvatske

Kamionet pun dokumenata i dokaza o zločinima počinjenim nad Srbima, naročito tokom Drugog svetskog rata u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, poslat je u Holandiju kao podrška kontratužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, kaže za „Blic“ izvor iz Vlade Srbije i naglašava da je upravo dokumentacija o zločinima u NDH razlog zbog koga očekuju odustajanje od tužbe čije je povlačenje „u interesu Hrvatske“.

Kompromis jedino rešenje: Mesić i Tadić
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ovako obimni dokazi za period koji se odnosi na stradanje Srba u NDH koji na neprijatan način ukazuju na kontinuitet sadašnje Hrvatske sa ustaškom državom veoma su ubedljiv pritisak na hrvatske zvaničnike da odustanu od tužbe i tako omoguće vansudsko poravnanje i dijalog za koji se zalaže Srbija, smatraju u vrhu vlasti. Beograd će, kažu za „Blic" u Vladi, odmah povući kontratužbu iako ju je pravni zastupnik Srbije Saša Obradović, upravo juče podneo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ako Hrvatska povuče tužbu.

Ponudu Srbije o odustajanju od svađe po sudovima pokrenuo je predsednik Srbije Boris Tadić, za nju se lobira diplomatskim kanalima, a u javnosti je podržavaju mnogobrojni nezavisni intelektualci u obe države koji upozoravaju da nijedna država nema šansi da dokaže tužbu za genocid, a istovremeno i sebi i regionu nanosi mnogo štete.

- Za Hrvatsku je veoma je neprijatna činjenica da je prva hrvatska država u modernoj istoriji bila ustaška tvorevina, da su Ustaše bile najfanatičniji i najdosledniji sledbenici nacista, a da je logor Jasenovac bio najveći u Evropi, van teritorije Poljske. Hrvatsku „žulja" kontinuitet sa NDH, na koji je ukazao i Slavko Goldštajn, konstatujući da se 1991. godine ponovila 1941. godina. Današnji režim je kriv što nije ništa učinio da razuveri Srbe u Hrvatskoj da se ne ponavlja 1941, naprotiv, sve je podsećalo od retorike, preko novčanica, uniformi" - objašnjava za „Blic" Predrag Marković, istoričar i član GO Demokratske stranke, i dodaje da bi bilo mnogo bolje po odnose dve države da povuku tužbe i pređu na vansudsko poravnanje koje bi značilo da obe države žele da se oslobode govora mržnje.

Procene su da će se tužbe loše odraziti ne samo na odnose dve države i njihovo približavanje EU već i na Srbe u Hrvatskoj. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća, kaže za „Blic" da će se povlačenje po sudu loše odraziti na raspoloženje prema Srbima u Hrvatskoj i odložiti ozbiljno rešavanje izbegličkih pitanja i vraćanja i obeštećenja imovine.

- Učinićemo sve da šanse za odustajanje od tužbe postanu realne. Došlo je vreme otrežnjenja, da se u otvorenom dijalogu o bitnim pitanjima otvori nova stranica i da upravo odustajanje od tužbi bude osnov sporazuma koji će i Srbiju i Hrvatsku voditi ka EU. Bez toga nema evropskih integracija ni za jednu zemlju, ali ni za ceo region zapadnog Balkana. Uveren sam da bi Međunarodni sud pravde pozdravio odluku o odustajanju od tužbi - kaže Pupovac. On dodaje da od vansudskog poravnanja očekuje pre svega da se time obe države ograde od događanja tokom devedesetih i od režima Tuđmana i Miloševića, ali i da Hrvatska krene u „pošten odnos prema genocidu nad Srbima u prošlosti koji je do sada bio predmet političke manipulacije, umesto istorijskog poštovanja". Radoslav Stojanović, koji je bio glavni pravni zastupnik srpske strane u tužbi BiH protiv Srbije za genocid, smatra da je realno očekivati da dođe do poravnanja između Srbije i Hrvatske jer za to postoji interes obe strane, ali je problem kako to objasniti javnom mnjenju. Stojanović kaže da je situacija po tom pitanju još teža u Hrvatskoj i da će se svako ko povuče tužbu protiv Srbije naći na ozbiljnom udaru javnog mnjenja.

Dokazi o zločinima u NDH, naravno, nisu predmet tužbe, ali je prate kao istorijski uvod koji objašnjava i osvetljava događaje od 1991. do 1995. godine na koje se tužba odnosi. Istorijski podnesak prva je predala Hrvatska koja je u uvodu prikazala još i raniji period, od Kraljevine Jugoslavije uz tumačenje o hegemonističkom ponašanju Srba. U srpskoj kontratužbi navedeni su podaci i dokazi o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tokom operacija Bljesak i Oluja. Sudu su predočeni i podaci o žrtvama i to ne samo onim koje su stradale u sukobima do 1995. godine, nego i onima koji su stradali posle ratnih okršaja ili u pokušajima da se vrate iz izbeglištva.

Josipović: Tužba nije sama sebi svrha

Ivo Josipović, kandidat SDP za predsednika Hrvatske, kaže za „Blic" da će Hrvatska, prema pravilima MSP, dati svoj odgovor na kontratužbu Srbije, a na pitanje pod kojim uslovima bi pristao na obostrano povlačenje tužbi odgovara:

- Tužba nije sama sebi svrha, bitno je da se ostvare pravedni zahtevi iz hrvatske tužbe, a to je pronalaženje nestalih osoba, povraćaj velikog kulturnog blaga koje je za vreme rata izneseno iz Hrvatske u Srbiju i kažnjavanje svih ratnih zločina. Tužba je podneta u vreme kada ništa nije bilo ostvareno. Ali, učinjeni su brojni pomaci. Srbija je vratila deo otetog kulturnog blaga, Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu vrlo dobro radi, a i dve države sve bolje sarađuju u kažnjavanju ratnih zločina. Isto tako, radi se na pronalaženju nestalih. Ali, problema još ima... - kaže Josipović.

Gradonačelnik Zagreba i predsednički kandidat Milan Bandić izjavio je juče da se otvorena pitanja između Zagreba i Beograda moraju rešavati „spuštenog garda". T. T.

Problemi između Srbije i Hrvatske

-tužba i kontratužba za genocid

-pitanje povratka izgnanih Srba

-povraćaj oduzete imovine

-obeštećenje za uništenu imovinu Srba u Hrvatskoj

-nerešene granice kod Šarengradske ade

-Hrvatska priznala i uspostavila pune diplomatske odnose sa Kosovom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Prioriteti spoljne politike

Izvor: B92, 05.Jan.2010, 09:35

Beograd -- Evropska unija, očuvanje suvereniteta zemlje, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija su prioriteti spoljne politike Srbije, kaže predsednik Tadić...Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija "nažalost", morala da uputi odgovor na tužbu Hrvatske i protiv nje podnese kontratužbu...

Nastavak na B92...

Tadić:Ima vremna za povlačanje tužbe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jan.2010

Srbija je morala da uloži kontratužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu pravde, ali i dalje ima prostora za odustajanje od tužbi, kaže predsednik Boris Tadić. On je istakao da bi bilo bolje da je pravda za žrtve tražena u redovnim sudskim postupcima, a ne konfrontacijom država. "Duboko sam...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.