Srbija pokrenula postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke Hagu

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pokrenula postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke Hagu

Pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović obavestio je Pretresno veće Tribunala da je Srbija pokrenula postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) — Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda.

Obradović je, u izveštaju koji je u sredu podneo u vezi sa postupanjem Srbije u skladu sa nalozima za hapšenje i predajom optuženih, naveo da je od Ministarstva pravde primio obaveštenje da će domaći predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost, saopštio je danas Haški tribunal.

„To praktično znači da se postupak ovim vraća u svoj redovan tok, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, a pošto su sva pravna sredstva, po prigovoru ministra spoljnih poslova od 30. marta 2015. godine, iscrpljena“, piše u izveštaju.

Obradović objašnjava da postupa u skladu sa usmenim nalogom Pretresnog veća od 10. februara, kojim je Srbiji naloženo da Veću dostavlja dvonedeljne izveštaje o svojim naporima da postupi po nalozima od 19. januara 2015. za hapšenje i predaju optuženih za nepoštovanje Tribunala Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete.

„Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvestiću o tome Sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred pretresnim većem“, zaključuje Obradović u izveštaju.

Troje radikala optuženo je za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Na početku ročišta pre mesec dana, tročlano sudsko veće je konstatovalo da Srbija više od godinu dana nije ispunila nalog Tribunala za hapšenje i izručenje troje radikala.

Iako je Obradović tada najpre tražio da objasni koje je sve korake Srbija preduzela od januara, sud je odbio da ga sasluša i konstatovao da Srbija „ništa nije uradila da ih uhapsi“.

Funkcioner SRS Vjerica Radeta izjavila je 10. februara da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe iz Tribunala.

„Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala“, rekla je tada Radeta.

Ona je tada ocenila i da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS Petra Jojića i Jova Ostojića, jer takva mogućnost, kako je navela, ne postoji u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija pokrenula postupak za izručenje troje radikala Hagu

Izvor: Studio B, 10.Mar.2016

Pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović obavestio je Pretresno veće Tribunala da je Srbija pokrenula postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića. ..Članovi SRS optuženi su za za nepoštovanje suda...Obradović...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.