Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija opet na mapi sveta

Građani Srbije neće odmah osetiti konkretan ekonomski boljitak posle nastavka pregovora o pridruživanju EU. Ne treba sve svoditi na ekonomski momenat, mada i on postoji kroz pristupe evropskim fondovima. Prvo što će građani osetiti jeste da su i oni na mapi sveta. A zatim slede reforme, koje treba da nas dovedu u red stabilnih, uređenih zemalja, koje mogu da uđu u EU, kaže za "Blic nedelje" Roksanda Ninčić, šef Misije Srbije pri EU.

Šta konkretno znače te reforme? >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kosovo i EU, dva pitanja

Pitanje Kosova i pridruživanja EU ne zavise direktno jedno od drugog. Reč je o dva odvojena procesa, koja se doduše odvijaju u isto vreme. Kosovo je problem koji nije prevashodno u domenu EU, već SB UN. Ne mislim da iko u Briselu veruje da Srbiji može kompenzovati eventualnu neprijatnu odluku o Kosovu nekom odlukom ovde. Te dve stvari ne treba povezivati.

To konkretno znači da moramo imati takvu zaštitu potrošača u kojoj je nezamislivo da imate trovanja salmonelom na svaka dva-tri dana, da nađete ekser u hlebu ili guštera u pivu, kao što se kod nas dešavalo. Ulazak u EU znači da ne sme biti prekomernih zagađenja u bilo kom delu Srbije, jer će morati da se poštuju ekološki standardi. To znači da sudski procesi neće moći da traju i po 20 godina, jer ćemo morati da imamo efikasno sudstvo. EU će gledati kakvi su nam putevi, železnica, avioni. Gledaće koliko su nam sigurne namirnice, koliko efikasno možete da obavite posao u opštini ili drugoj administraciji. To je ono što građani EU imaju, a imaće i građani Srbije kada budu deo te zajednice.

Kako je izgledao vaš posao tokom 13 meseci prekida pregovora?

Svi smo ovde da bismo popravili odnose sa EU i naravno da nije lako kada dođe do zastoja. Ali zastoj nije trajao 13 meseci. Cele prošle godine trajale su intenzivne aktivnosti sa EU, a brojne delegacije su išle u oba smera. Pravi zastoj je nastao tek posle januarskih izbora u Srbiji. Kada nemate vladu, tačnije imate tehničku vladu, onda nemate sagovornika u zemlji koji može da preuzme bilo kakvu obavezu. Tada je nastao pravi zastoj i prekid aktivnosti.

Kako deluje ambasador pri EU u situaciji kada ne zna hoće li Srbija dobiti antievropsku ili demokratsku vladu?

Mi smo ovde, kao i vi u Srbiji, čekali rasplet. Nije to jednostavno, jer je teško odgovoriti na bilo koje pitanje koje vam u Briselu postave. Ali od formiranja Vlade radi se punom parom. Počela je prava diplomatska ofanziva, pa samo u junu imamo posetu četiri srpska ministra Briselu. Ovde su bili ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka za nauku Ana Pešikan, ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, a iduće nedelje stiže i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Potpredsednik vlade Božidar Đelić je bio ovde kao šef naše pregovaračke delegacije, a dolazi i sutra u trodnevnu posetu, tokom koje će se videti s brojnim evropskim komesarima, sa Havijerom Solanom i ministrima spoljnih poslova zemalja EU. Dakle, ovim tempom pokušavamo da nadoknadimo izgubljena tri meseca, iako je nemoguće nadoknaditi celu godinu.

Kakva je dinamika daljih pregovora?

Do kraja meseca imaćemo niz sastanaka za narednu rundu pregovora, koja će se održati 12. i 13. jula. Uz puno napora mogli bismo da krajem ove ili početkom sledeće godine potpišemo Sporazum o pridruživanju. Procene su nezahvalne, ali moguće je da Srbija 2008. dobije status kandidata za članstvo u EU. Tek kada postanemo kandidat, počinju pregovori o članstvu u EU. Tada počinju reforme koje nisu lake, ali su korisne za građane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.