Srbija neće priznati Kosovo

Izvor: B92, 27.Apr.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće priznati Kosovo

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio da cilj pregovora Beograda i Prištine nije i neće biti priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

On je u Skupštini Srbije odgovarao na pitanja poslanika SRS o dosadašnjim predovorima Beograda i Prištine.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Stefanović je rekao da se srpski pregovarački tim jasno drži Ustava Srbije i svih skupštinskih rezolucija, u kojima piše da su Kosovo i Metohija sastavni deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

"Mora biti jasno da mi ni ni na koji način niti hoćemo, niti možemo, niti priželjkujemo, niti je to cilj pregovoara, da priznamo nezavisnost. Pregovori se vode kako bi se rešili problemi građana", rekao je Stefanović i napomenuo da niti Vlada Srbije, niti pregovarački tim, imaju nameru da pređu tu liniju.

On je dodao da su za Srbiju pregovori proces u kome se rešavaju konkretna pitanja, a da svako od tih pitanja sadrži i pitanje statusa, navodeći da je stav Beograda i Prištine o tome dijametralno suprotan.

"Za nas je status a priori jasan – Kosovo i Metohija je deo Srbije", rekao je Stefanović i dodao da građani Srbije na Kosovu imaju različite probleme i da od Srbije traže da učini sve da oni budu rešeni kako bi im život bio olakšan.

Vjerica Radeta iz SRS je uporno tvrdila kako se sa Prištinom pregovara "ispod žita” i da se ide u pravcu priznanja Kosova. Više puta je od šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića tražila odgovor na pitanje ko ga je ovlastio da pregovara i o podeli Kosova. Radetina i Stefanovićeva polemika povremeno je ličila i na jezičko nadmudrivanje.

Stefanović je napomenuo da je srpska strana spremna da razgovara o svim pitanjima, ali da ta spremnost na razgovor ne znači da će kršiti Ustav Srbije.

Poslanici SRS su negodovali zbog toga što u parlament danas nije došao i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je, kako su objasnili, najpozvaniji da odgovori na pitanje zašto je Srbija ušla u pregovore s Prištinom i odustala od pitanja statusa, a samim tim ušla u priznavanje protivpravne nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.