Izvor: B92, 20.Feb.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Turska za stabilan Balkan

Beograd -- Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je nakon razgovora sa zvaničnicima u Ankari da Srbija i Turska zajedno rade na rešavanju problema u regionu.

Ove dve zemlje su odlučne da doprinesu uspostavljanju stabilnosti i mira na Balkanu, dodao je ministar. Jeremić je u Ankari razgovarao sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom i šefom diplomatije Ahmetom Davutogluom o unapredenju bilateralne i regionalne saradnje.

"Srbija i Turska dele viziju stabilne budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkana, Balkana integrisanog u Evropsku uniju. Nastavićemo da saradujemo kako bi Balkan bio zona nultog problema, u smislu regionalnih odnosa", rekao je Jeremić, prenosi RTS.

Jeremić je izjavio i da postoje otvorena pitanja, ali i najbolja volja da se sarađuje na njihovom rešavanju.

Šef srpske diplomatije je izjavio da je sa Davutogluom razgovarao i o ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj i tehničkoj saradnji.

Izrazio je zadovoljstvo što postoji veliki interes turskih kompanija i banaka da učestvuju u izgradnji autoputa koji će od Beograda, preko Sandžaka, voditi do Crne Gore.

To će biti velika strateška investicija koja će transformisati socijalnu i ekonomsku sliku Sandžaka i učiniti Srbiju najznačajnijim partnerom Turske na Zapadnom Balkanu, rekao je Jeremić i izrazio očekivanje da ce Turska uskoro ratifikovati ugovor o spoljnoj trgovini sa Srbijom.

Davutoglu je izjavio da će Turska i Srbija odlučno nastaviti da rade na jačanju stabilnosti i prosperiteta celog regiona. "Nemamo zajedničku granicu sa Srbijom, ali smo susedi", rekao je Davutoglu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.