Srbija i Hrvatska nisu „sigurne kuće“za mafiju

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Hrvatska nisu „sigurne kuće“za mafiju

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisaće sutra u Beogradu sporazum o medjusobnom izručenju domaćih državljana osumnjičenih ili optuženih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

Sporazum će otvoriti mogućnost da Hrvatska vrlo brzo izruči Srbiji jednog od osudjenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića, Sretka Kalinića, kojeg je početkom juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju ranio još jedan od osudjenih za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Djindjićevo ubistvo Miloš Simović.

Srbija je nadležnim organima Hrvatske već podnela zahtev za izručenje Kalinića koji ima srpsko i hrvatsko državljanstvo.

Prema najavama iz Zagreba, sporazum dve države o medjusobnomizručenju počeće odmah da se primenjuje. Hrvatski ministarpravosudja ranije je objasnio da će važenje sporazuma biti privremeno do ratifikacije u Saboru.

Predvidjen je postupak hitnog izručenja koji će trajati od mesec dana do četiri meseca u zavisnosti od toga da li osoba koja treba da bude izručena pristaje na izručenje.

Potpisivanje ugovora o medjusobnom izručenju u Hrvatskoj omogućenoje nedavnim izmenama Ustava kojima je, izmedju ostalog, izbrisanaodredba o nemogućnosti izručenja hrvatskih državljana drugim državama.

Županijski sud u Zagrebu odredio je krajem prošle sedmice Kaliniću jednomesečni pritvor zbog posedovanja dva lažna pasoša. Nakon ranjavanja on je prebačen u zagrebacku bolnicu Sestara milosrdnica, a potom u zatvorsku bolnicu u Remetincu.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao Miloš Simović koji je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska srpsko-hrvatske granice.

Kalinić je pripadnik zemunskog klana i u bekstvu je od 2003. godine,nakon ubistva premijera Djindjića.

Presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Sretko Kalinić je u Srbiji osudjen u odsustvu na 35 godina zatvora, za ubistvo premijera Djindjića, a zatim mu je u novembru 2009. godine presuda preinačena na 30 godina zatvora.

Kalinić je 2008. pred Specijalnim sudom kao pripadnik zemunskog kriminalnog klana za više ubistava, otmica i teroristički napad osudjen na 40 godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine pripadnici tog klana Kalinić, Vladimir Milosavljević, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Selman Hamidović.

Miloš Simović, koji je takodje bio u bekstvu, uhapšen je 10. junaprilikom ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice.

Premijer Srbije Zoran Djindjić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Za to ubistvo na po 40 godina pravosnažno su osudjeni bivši pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek i bivši potpukovnik DB Zvezdan Jovanović.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska i Srbija sutra potpisuju sporazum o izručenju

Izvor: TV Avala, 28.Jun.2010

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisaće sutra u Beogradu sporazum o međusobnom izručenju domaćih državljana osumnjičenih ili optuženih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

Nastavak na TV Avala...

Srbija i Hrvatska potpisuju ugovor o izručenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2010, 03:39

BEOGRAD -..Ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Ivan Šimonović, potpisaće danas u Beogradu međudržavni ugovor o izručenju, saopštilo je danas ministarstvo pravde Srbije..."Ugovorom o izručenju biće regulisano pitanje izručenja okrivljenih i osuđenih lica za krivična dela...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kraj kriminalnog bratstva na Balkanu

Izvor: RTS, 29.Jun.2010

Ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisali u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju domaćih državljana osumnjičenih ili optuženih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije...Ministarka pravde Snežana Malović potpisala je sa hrvatskim kolegom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.