Srbija i Belorusija potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Belorusija potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini

MINSK - U Minsku je danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije, koji predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina.

Sa srpske strane, sporazum je u Minsku potpisao potpredsednik srpske vlade Mlađan Dinkić, a sa beloruske, ministar spoljnih poslova Sergej Martinov, prenosi Interfaks.

"Sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom jako je važan jer će srpska privreda imati mogućnost da bez carina izvozi robu na tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje ima 10 miliona stanovnika", kazao je Dinkić nakon potpisivanja sporazuma.

Strategija najprivlačnije zemlje

Strani investitori koji budu proizvodili u Srbiji, naveo je, imaće istu povlasticu, a strategija Srbije je da bude jedna od najprivlačnijih zemalja za proizvodnju radi izvoza bez carine.

U Minsku je potpisan je i međuvladin sporazum o privremenom zapošljavanju građana Srbije i Belorusiji. Ispred Belorusije taj dokument je potpisao ministar unutrašnjih poslova Vladimir Naumov.

Ministarstvo ekonomije Srbije je saopštilo da taj sporazum predstavlja najbolji vid garancije za zaštitu radnika i članova njihovih porodica, jer će se zapošljavati organizovano, na osnovu utvrđenih uslova za rad i boravak u Srbiji i Belorusiji.

Poslovni savet za ubrzanje

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić se u Minsku susreo i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i tom prilikom je dogovoreno da se formira Poslovni savet koji će omogućiti privrednicima obe zemlje bržu komunikaciju i saradnju.

Prvi zamenik premijera Belorusije Vladimir Semaško kazao je da je Belorusija zainteresovana za zajednička ulaganje sa Srbijom u energetiku, telekomunikacije i poljoprivredu.

On je oceno da će danas potpisani sporazumi omogućiti da se poveća saradnja i trgovinska razmena Srbije i Belorusija koje je dostigla oko 64,8 miliona dolara godišnje i dodao da će saradnju unaprediti i osnivanje Poslovnog saveta i obnavljanje rada Mešovite komisije.

"Beloruska vlada planirala je da do 2011. godine značajno poveća stambenu izgradnju i voleli bismo da srpska građevinska preduzeća i radnici rade u Belorusiji", naglasio je Semaško.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u trgovini sa Belorusijom Srbija je 2008. godine imala deficit od 25,6 miliona dolara.

Ukupan obim trgovinske razmene u toj godini je iznosio je 57,07 miliona dolara, od čega je u Srbiju uvezeno robe i usluga za 41,34 miliona dolara, a izvezeno za 15,73 miliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.