Spasojević: Od svih pitanja bezbednosti, Kosovo je najvažnije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasojević: Od svih pitanja bezbednosti, Kosovo je najvažnije

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva odbrane Dušan Spasojević izjavio je da je najveća pretnja bezbednosti Srbije protivpravno i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije.

"Nametanje jednostranog rešenja može da učini da to područje postane dugotrajni faktor nestabilnosti u regionu. S druge strane, mi smatramo da se proevropska politička orijentacija Srbije pozitivno odražava na njenu bezbednost i da je smanjena mogućnost direktne pretnje ili agresije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Srbiju", rekao je Spasojević u intervjuu "Politici".

Strategija nacionalne bezbednosti do kraja meseca

Što se tiče nacionalnih interesa Srbije, on je kazao da su to očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti, očuvanje unutrašnje stabilnosti, vladavina prava i razvoj demokratije, integracija u EU, zaštita života i imovine građana, ekonomski razvoj...

Spasojević je istakao da bi Strategija nacionalne bezbednosti, o kojoj je dugo vođena rasprava, trebalo da bude usvojena na vladi do kraja februara, a zatim odmah upućena u skupštinsku proceduru.

Neutralnost je državna politika

Na pitanje o članstvu Srbije u NATO, on je kazao da pitanje članstva u nekom vojno-političkom savezu nije samo pitanje vojske, već države, istakavši da je to pre svega političko pitanje.

"Narodna skupština je proglasila neutralnost i mi kao Ministarstvo odbrane samo sledimo državnu politiku, koja u ovom trenutku kaže da je učešće Srbije u programu Partnerstvo za mir prava mera naše saradnje s NATO-om", rekao je državni sekretar.

On je rekao da, kad je reč o bezbednosti i odbrani, postoji pet opcija.

"To je oslonac na sopstvenu vojsku i sistem bezbednosti pod okriljem UN, status oružane ili neoružane neutralnosti, odbrambeni sporazumi s drugim državama, uključivanje u NATO ili samo u vojne formacije EU, a moguća je i kombinacija nekoliko prethodnih opcija", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.