Španski ambasador: O kandidaturi Srbije 26. januara

Izvor: Blic, 13.Jan.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski ambasador: O kandidaturi Srbije 26. januara

Srbija će 26. januara biti upoznata sa raspoloženjem zemalja Evropske unije povodom njene kandidature za članstvo u Uniji i narednim koracima koji će biti preduzeti, izjavio je ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja.

"Započeli smo konsultacije o zahtevu Srbije sa članicama EU, a 26. januara biće sastanak EU sa Srbijom na ministarskom nivou i verujem da će Srbija tada dobiti jasan uvid u to gde smo i koji su dalji koraci u vezi sa kandidaturom Srbije," izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je De Palasio Espanja u intervjuu Tanjugu.

On je ponovio da njegova zemlja snažno podržava kandidaturu Srbije.

"Tokom predstavljanja zahteva Srbije 7. januara istakli smo da je posebno važno to što je Srbija, koja ima važnu ulogu u regionu, odlučila da podnese kandidaturu. Španija smatra da Savet treba da zatraži od Evropske komisije da pripremi preporuku o davanju statusa kandidata", rekao je ambasador.

On je, me]utim, napomenuo da ministarski sastanak 26. januara po svom formatu nije mesto na kome može biti doneta formalna odluka o slanju zahteva Srbije EK, kako nalaže uobičajena procedura.

De Palasio Espanja je rekao da se ta odluka donosi na Savetu za opšte poslove, dodajući da ne može da precizira kada će zahtev Srbije biti na dnevnom redu.

Španski ambasador je podsetio da je još jedan važan korak u procesu integracije Srbije odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odluku o tome treba da donesu sve članice Unije, ali Španija veruje da bi se to moglo dogoditi u junu kada je planirano razmatranje ovog pitanja, naveo je on.

"Po našem mišljenju Srbija u poslednje vreme u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom, o čemu svedoči izveštaj glavnog tužioca Bramerca. Ukoliko se to nastavi, ne vidim kako bismo mogli doneti bilo kakav drugačiji zaključak nego da ŠP treba odmrznuti," istakao je De Palasio Espanja.

Osvrćući se na prilike u regionu, ambasador je najavio da Španija, koja predsedava EU, priprema ministarsku konferenciju u Sarajevu u maju na kojoj će biti razmotren napredak regiona u približavanju EU i utvrdjena mapa narednih koraka.

"Analiziraćemo napredak svake zemlje i pokušati da ohrabrimo sve zemlje da pojačaju napore u pravcu evropskih integracija", rekao je De Palasio Espanja.

EU, kako je istakao, posebnu pažnju posvećuje unapredjenju regionalne saradnje, a Srbija je svojim potezima u proteklom periodu jasno pokazala da preduzima napore u tom smeru.

Komentarišući kako u kontekstu regionalne saradnje vidi tužbu i protivtužbu Hrvatske i Srbije pred Medjunarodnim sudom pravde, španski ambasador je rekao da bi bilo bolje da se rešenja traže kroz prijateljski dijalog.

Sudski procesi "ne doprinose" regionalnoj saradnji, ali odluka Srbije o podnošenju protivtužbe je bila "donekle neizbežna", smatra De Palsio Espanja, ističući da je "posebno svestan" napora vlade u Beogradu da ubedi vlasti u Hrvatskoj da bi za region bilo najbolje naći vansudsko rešenje i odustati od tužbi.

"Veoma cenim ove napore Srbije. To je još jedan znak spremnosti na pomirenje i prevazilažeje teškoća iz prošlosti", rekao je ambasador, ukazavši na potrebu rešavanja nekih pitanja, poput povratka izbeglih Srba i povraćaja njihove imovine.

Govoreći o Kosovu i procesu koji se pred MSP, De Palasaio Espanja je izneo stav da je nezamislivo da taj sud donese mišljenje u prilog nezavisnosti Kosova.

"Posle gotovo 27 godina u diplomatiji bio bih zaprepašćen da MSP iznese mišljenje da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom", rekao je Espanja, dodajući da podržava ideju Beograda o otvaranju novog dijaloga o statusu pokrajine u cilju pronalaženja alternativnog rešenja.

De Palasio Espanja je izrazio uverenje da je saradnja na terenu u praktičnim pitanjima Srbije sa vlastima Kosovo moguća i bez priznavanja Kosova.

Osvrćući se na aktuelnu inicijativu da se raspiše referendum o ulasku Srbije u NATO, ambasador je ponovio da je mesto Srbije u Evropi i evroatlanstkom prostoru, a da je odluka o članstvu u Alijansi na Srbiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

De Palasio Espanja: O kandidaturi Srbije 26. januara

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Jan.2010

Srbija će 26. januara biti upoznata sa raspoloženjem zemalja Evropske unije povodom njene kandidature za članstvo u Uniji i narednim koracima koji će biti preduzeti, izjavio je ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja. "Započeli smo konsultacije o zahtevu Srbije sa

Nastavak na SrbijaNet.rs...

O kandidaturi Srbije 26. januara

Izvor: S media, 13.Jan.2010

Srbija će 26. januara biti upoznata sa raspoloženjem zemalja Evropske unije povodom njene kandidature za članstvo u Uniji i narednim koracima koji će biti preduzeti, izjavio je ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja. ..„Započeli smo konsultacije o zahtevu Srbije sa članicama EU,...

Nastavak na S media...

Španija snažno podržava Srbiju

Izvor: Glas javnosti, 14.Jan.2010, 07:00

BEOGRAD - Srbija će 26. januara biti upoznata sa raspoloženjem zemalja Evropske unije povodom njene kandidature za članstvo u Uniji i narednim koracima koji će biti preduzeti, izjavio je ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja...- Počeli smo konsultacije o zahtevu Srbije sa članicama...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.