Solana i Ban o Kosovu

Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana i Ban o Kosovu

Beograd -- Havijer Solana i generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvali Prištinu i Beograd da ne povlače jednostrane poteze. Sastanak Jeremića i Solane.

Solana je, posle razgovora sa Banom u Briselu, rekao da je EU spremna da u vrlo kratkom roku uputi misiju za pravnu i ekonomsku saradnju na Kosovo, ali je naglasio da je za to nužna rezolucija Saveta bezbednosti UN. On kaže da EU ne razmišlja o neograničenom vremenu za pregovore dveju strana.

"Veoma se nadam da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom procesu koji je otvoren, dvema stranama biti omogućeno dodatno vreme za razgovore i da će posle toga biti usvojena rezolucija u Savetu bezbednosti", kaže on.

"Kao što znate, nacrt koji je trenutno u Savetu bezbednosti ne pominje otvaranje vremenski neograničenih pregovora. Trenutna je ideja da pregovori traju 120 dana ili slično... Nemamo ambiciju da to tačno oročimo, ali moram da vam kažem da ne razmišljamo o neograničenom vremenu", kazao je Solana.

Solana je rekao da će nastaviti da rade sa Beogradom i Prištinom i u tom smislu je najavio popodnevni susret sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Ban: Kosovo među najozbiljnijim pitanjima

Posle razgovora sa Solanom, generalni sekretar Ujedinjenih nacija izjavio je da je Kosovo jedno od najzbiljnijih pitanja s kojima su suočeni, i to zbog nedostatka napretka u sprovođenju preporuka njegovog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

On je ponovio stav da odlaganje rešavanja kosovskog pitanja ne bi bilo povoljno, kako za Balkan, tako i za jedinstvo Evropske unije.

"Ja ću kao generalni sekretar nastaviti da razgovaram o ovom pitanju sa vodećim državnicima, ali je u ovom trenutku od presudne važnosti jedinstvo Evropske unije i njenog vođstva", rekao je on.

"U razgovoru sam naglasio potrebu da Evropska unija preuzme inicijativu. Iskoristio bih ovu šansu i da pozovem zainteresovane strane da ne preduzimaju preuranjene, unilateralne poteze koji bi dodatno zakomplikovali ovo već komplikovano pitanje", kazao je Ban.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da bi dalje odlaganje rešenja statusa Kosova moglo izazvati nasilje na Kosovu i u regionu.

"Svako dalje odlaganje veoma će negativno uticati na mir i bezbednost ne samo na Kosovu", rekao je Ban na konferenciji za novinare posvećenoj međunarodnim migracijama u Briselu.

On je, takođe, pozvao sve strane na Kosovu da se uzdrže od upotrebe nasilja. "Nadam se da uključene strane neće preduzimati jednostrane poteze", rekao je novinarima generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Jeremić i Solana o Kosovu

Posle sastanka sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se sa Solanom saglasio da je neophodno što pre "nastaviti pregovore u cilju kompromisnog rešenja" za status Kosova, ali da nije bilo reči o trajanju pregovora.

Saglasnost je postignuta i o tome da treba "razgovarati o modalitetu tih razgovora i nastavku procesa koji bi doveo do rešenja".

Ministar je rekao da Srbija "ne smatra da je potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti UN da bi ti pregovori počeli", ali da su se on i Solana saglasili da je za rešenje pitanja statusa Kosova apsolutno neophodna rezolucija tog tela UN.

Rešenje za status Kosova upravo zato mora biti dugotrajno i održivo, naglasio je Jeremić, podvukavši da Srbija smatra da trajanje pregovora ne treba da bude ograničeno, ali ni da traju beskonačno.

On je naglasio i to da je za Beograd neprihvatljivo da se na bilo koji način unapred utvrdi ishod tih pregovora.

Jeremić je rekao da su pregovori bez unapred utvrđenog ishoda glavni "privlačan zalog" za pokretanje pregovora, o čemu je danas govorio Solana.

Zvaničnici u Solaninom kabinetu su objasnili da za Albance taj "privlačan zalog, koji bi ih privoleo na istinsko učešće u pregovorima", mora biti jasna spoznaja da bi u suprotnom izgubili podršku međunarodne zajednice.

To bi značilo i gubitak mogućnosti za utvrđivanje statusa, ekonomske podrške, izvlačenje Kosova iz teške socijalne situacije, i gubitak evropske perspektive.

Riker pozvao na brzo delovanje

Aligrudić: Još se radi na rezoluciji

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da u Skupštini Srbije još nisu zakazane konsultacije predstavnika Vlade sa šefovima poslaničkih grupa, jer pregovarački tim radi na pripremi nacrta nove rezolucije o Kosovu i Metohiji.

"Kada bude završena priprema rezolucije, uslediće sastanci sa šefovima poslaničkih grupa, koji će imati priliku da iznesu svoje sugestije na izrađeni nacrt rezolucije', rekao je Aligrudić.

Taj tekst trebalo bi da se nađe pred poslanicima na sednici o čijem datumu će sutra pokušati da se dogovore šefovi poslaničkih grupa u konsultacijama sa predsednikom Skupštine. Podsetimo, nezvanično se kao datum sednice pominje 23. jul.

Šef UNMIK-a Joakim Riker pozvao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da brzo izradi plan za određivanje statusa Kosova, saopštio je UNMIK.

Kako se navodi u saopštenju, on je u izveštaju o sprovođenju standarda, koji je na zatvorenoj sednici podneo SB UN, ocenio da je došlo vreme da se obezbede "plan i raspored kako bi bio osiguran put kojim je krenulo dva miliona stanovnika Kosova".

Ocenjujući da je učinak UNMIK-a od 1999. kao privremene uprave značajan, Riker je rekao da je ta misija s međunarodnim i lokalnim partnerima veoma odlučno uspostavila osnove za funkcionisanje demokratije, vladavine prava i tržišne ekonomije.

"Došli smo do kritične tačke kada napredak na terenu zavisi od pružanja jasnoće o statusu Kosova", rekao je on.

Ističući da je "narod Kosova tokom procesa bio veoma strpljiv", on je ukazao da postoji zabrinutost stanovništva i kosovskih političkih lidera" zato što se plaše da "taj proces gubi zamah". "Ljudi zaslužuju jasnu situaciju u vezi sa statusom", rekao je Riker.

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija juče su iza zatvorenih vrata održane konsultacije o Kosovu, a sem Rikerovog, razmotren je izveštaj o radu UNMIK-a, koji je u pisanoj formi podneo generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

"Odvlače nas od većih problema"

Status Kosova i razmeštanja američkog štita odvlače pažnju Rusije od rešavanja neuporedivo većih problema, kaže Jevgenij Primakov. Bivši šef ruske diplomatije kaže da se to pre svega odnosi na Bliski istok.

"Glavni problemi koji dele Rusiju i SAD i, možda, neke druge zapadne zemlje, jesu Kosovo i razmeštanje američkog štita na granicama Istočne Evrope. Ti problemi nemaju životni značaj za SAD, ali to ne bih mogao da kažem za Rusiju", rekao je Primakov na konferenciji za novinare.

Primakov, jedan od vodećih ruskih stručnjaka za bliskoistočnu krizu, smatra da su mnogo važniji problemi palestinsko-izraelski sukob, Iran, Irak, ali i Avganistan i Pakistan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.