Izvor: B92, 23.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Bezbednost svih žitelja Kosova najvažniji standard

Brisel -- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u ponedeljak uveče da sutra putuje na Kosovo da stavi do znanja tamošnjim sagovornicima da je "bezbednost za sve žitelje" jedan od najvažnijih standarda. Zamoljen da objasni kako je moguće sprovesti demokratske, evropske standarde na Kosovu, ako srpske civile i dalje nekažnjeno ubijaju, Solana je rekao: "Upravo zato idem tamo da im to kažem i da o tome s njima krajnje ozbiljno razgovaram". On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podvukao da je bezbednost nezaobilazan medju standardima koji na Kosovu moraju biti uspostavljeni uz pomoć UN i medjunarodne zajednice.

Visoki predstavnik EU naglasio je da će sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem razgovarati o "svim elementima" njegovog delovanja u pokrajini i time odgovorio na pitanje da li će zatražiti od kosovskih Albanaca da nastave dijalog i s budućom vladom u Beogradu. Zvaničnici bliski Solani su naglasili da je dijalog s Beogradom važan sastavni deo standarda za Kosovo i da se to ne može dovoditi u vezu s nastojanjem Evropske unije da se u Beogradu formira vlada svih demokratskih proevropskih snaga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.