Smena vlasti u Velikom Gradištu, DS sada u opoziciji

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena vlasti u Velikom Gradištu, DS sada u opoziciji

Demokratska stranka (DS) izgubila je vlast u Velikom Gradištu, jer su odbornici iz Socijalističke partije Srbije i G17 plus podrzali danas izbor kandidata opozicije za predsednika opštine.

Time se raspala vladajuća koalicija koju su činili SPS, G17 plus, DS i Demokratska stranka Srbije.

Skupština je za predsednika opstine Veliko Gradište izabrala Dragana Milića iz Grupe građana "Za selo i grad", a odbornici DS-a i DSS-a nisu prisustvovali sednici.

Novu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većinu sa 19 od 31 odbornika čine predstavnici SRS-a, grupe građana "Za selo i grad", Nove Srbije, SPS-a i G17 plus.

Odbornik G17 plus Živoslav Živković izjavio je da je osnovni razlog za formiranje nove većine nezadovoljstvo načinom rada lokalne samouprave.

"Za ove dve godine ništa se nije uradilo. Nama je sugerisano da nije poželjno da budemo sa radikalima. Međutim, mislim da su oni (stranka G17 plus) svesni da se ovde ništa nije radilo i da je ovo u interesu građana", rekao je on.

Kriza u funkcionisanju opštine u Velikom Gradištu traje od početka godine. U više navrata do sada opozicija i deo odbornika vladajućih stranaka zahtevali su od bivšeg predsednika opštine Živoslava Lazića iz DS-a da raskine štetan ugovor koji je zaključio sa jednim privatnim konzorcijumom za iznošenje i deponovanje smeća.

Lazić je sa mesta predsednika opštine smenjen krajem maja na osnovu dogovora između DS-a i SPS-a o izlasku iz krize koja je nastala u koaliciji, a premesten je u Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj.

Iako su se sporazumom rukovodstva stranaka u Velikom Gradištu obavezala da neće voditi razgovore o bilo kakvim drugim koalicijama, odbornik socijalista Ljubiša Aleksić je naveo da je osećao dužnost da glasa za promene.

"Da ne shvati moja partija da sam je izdao. Samo sam stajao na strani naroda, da opština počne normalno da funkcioniše", rekao je Aleksić.

Predsednik opštine Dragan Milić rekao je da očekuje da će nova koalicija funkcionisati bez većih problema.

"Te ljude ne spaja politika, već posao. Mi smo zacrtali šta ćemo da uradimo i mislim da niko neće postavljati političko pitanje ako to realizujemo", rekao je Milić.

Skupstina je za zamenika predsednika opštine izabrala Branku Šulović iz Nove Srbije, za predsednika parlamenta imenovan je Nedeljko Todorović iz SRS-a, a izabrano je i novo gradsko veće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.