Izvor: B92, 25.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Služba za svedoke i oštećene

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je Služba za podršku i pomoć žrtvama i oštećenima od značaja za ohrabrivanje svedoka da daju iskaz.

Time oni doprinose dostizanju pravde i utvrđivanju istine. Ona je istakla da su dosadašnji rezultati Službe za pomoć i podršku žrtvama pri Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu dovoljan osnov za osnivanje takvih službi i pri sudovima opšte nadležnosti.

"Zaštita svedoka i žrtava od sekundarne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << viktimizacije podjednako je važna kao i zaštita od krivičnog dela i zbog toga je od značaja da se tim osobama pruži psihička podrška i pomoć prilikom svedočenja", ocenila je Malovićeva na konferenciji "Osnivanje i rad službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima".

Naglasivši da svedočenje može predstavljati traumatično iskustvo, Malovićeva je ukazala da u takvoj situaciji nedostaci znanja i razumevanja pojedinaca i institucija koje su u kontaktu sa žrtvom od izvršenja dela pa do sudske odluke rezultiraju ponovnim preživljavanjem traume i daljim povređivanjem oštećenih.

Specijalizovane službe u kojima će svedocima biti pružena pomoć da prevaziđu negativna osećanja i u kojima će biti ohrabreni da pred sudom daju iskaz, od velikog su značaja za utvrđivanje istine i ostvarivanje pravde, ocenila je Malovićeva.

Zamenica predsednika Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Tatjana Vuković istakla je da je delovanje Službe, koja u svim segmentima opravdava svrhu postojanja, od neprocenjivog značaja za brži, efikasniji i ekonomičniji sudski postupak.

Šefica odeljenja za vladavinu prava Misije OEBS-a u Srbiji Rut Van Rin kaže da će ta organizacija pružiti podršku osnivanju tih službi pri sudovima opšte nadležnosti.

Ona je rekla da su iskustva pokazala da su svedoci, uz pomoć i podršku takvih specijalizovanih službi, ohrabreni da svedoče.

Portparolja Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić navela je da je cilj Službe da pomogne svedocima da se osećaju sigurno i bezbedno i da njihovo svedočenje pred sudom ne dovede do ponovnog preživljavanja patnji, povreda i trauma.

Obuka sudija i tužilaca

Evropska komisija će u saradnji s Haškim sudom pomoći jačanje sposobnosti tužilaštava i sudova na zapadnom Balkanu za suđenje optuženima za ratne zločine, uključujući obuku tužilaca i sudija u Tribunalu u Hagu.

Zamenik direktora Direktorata za proširivanje u Evropskoj komisiji Jan Truščinski kaže i da je cilj da se uspostavi što tešnja saradnja sudova i tužilaca za ratne zločine u zemljama zapadnog Balkana, pošto će lokalni sudovi nastaviti procese posle okončanja rada Haškog suda 2010.

Ona je navela da dosadašnjia iskustva Službe pokazuju da svedoci, od osnivanja tog tela u junu 2006. godine, u znatno manjoj meri traže posebne mere zaštite.

Ramićeva je istakla da je od 49 svedoka tokom 2006. posebne mere zaštite tražilo 34, dok su tokom ove godine od 285 svedoka zaštitu tražila 38.

Zaposlena u Službi veća za ratne zločine Slavica Beković napomenula je da službenici sa svedocima ne razgovaraju o sadržini svedočenja, već pokušavaju da im na neki način umanje nelagodnost i strah.

Konferenciju "Osnivanje i rad službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima" organizovalo je Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, uz pomoć Ministarstva pravde i Misije OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.