Slavica Đukić-Dejanović: Bojkot dijaloga nikom ne koristi

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavica Đukić-Dejanović: Bojkot dijaloga nikom ne koristi

Poziv na konsultacije upućen svima biće upućivan i ubuduće, a opozicija ima pravo da odluči hoće li doći

Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Narodne skupštine Srbije, kaže da je sve poslaničke grupe pozvala na razgovor uoči predstojeće sednice parlamenta uprkos tome što su neke najavile da neće učestvovati u konsultacijama.

– Opozicija ima pravo da i na taj način iskaže svoj politički stav, ali to nije dobro ni za parlament ni za one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bojkotuju razgovor – rekla je ona za „Politiku”.

Opozicija Vam generalno zamera to što se na konsultacijama, kako kažu, ni o čemu ne dogovara i što ih pozivate kad ste već zakazali sednicu i utvrdili dnevni red. Hoćete li tu nešto promeniti i pre zakazivanja sednice održati konsultacije...?

Znate šta, bilo je i takvih situacija i dogovora pre zakazivanja sednice, pa su i tada uvek bili nezadovoljni. Sadržaj rada skupštine, uglavnom, zna se, a neko mora da zakaže sednicu. Dakle, sada smo u redovnom zasedanju i da bi sednica bila regularno zakazana treba utvrditi dnevni red sedam dana pre njenog održavanja. Predstojeća sednica je po hitnom postupku, a tema su zakoni neophodni za liberalizaciju viznog režima. Ne verujem da bilo ko tu može da kaže – e, to neću, ne zanima me ta tema. Mislila sam da se sada samo malo dogovorimo o tome kako ćemo raditi, pošto je na snagu stupio novi poslovnik, ali njihovo je da oduče hoće li doći ili ne.

Očekujete li da će nova pravila, doneta bez opozicije, omogućiti efikasniji rad?

Očekujem da radimo. Ja ću se striktno držati slova ovog poslovnika...

Znači, rizikujete da i Vi, kao neki prethodni predsednici, postanete, blago rečeno, vrlo neomiljeni?

Pa, verovatno ću biti. Ali, ja sam i sada u toj kategoriji neomiljenih. I do sada su me kritikovali i to jedni da sam blaga, a drugi da sam stroga. To je tako kad ste na takvoj poziciji. Ja to razumem i trudiću se i ubuduće, koliko god je to moguće, da razgovaramo, da vodimo dijalog i da zajedno tražimo konsenzus. Pozivaću i individualno one koji ne žele da prisustvuju sastanku šefova poslaničkih grupa da razgovaramo, i to je neka komunikacija.

Radikali su, nezadovoljni prethodnim Danom za poslanička pitanja na aktuelnu temu, zvanično zatražili organizaciju novog dana na temu „Rezultati i posledice dosadašnje saradnje Srbije sa Haškim tribunalom”, gde bi im odgovarali premijer i ministri Dačić, Jeremić, Malović, Ljajić i Čiplić, hoćete li prihvatiti ovaj predlog?

Taj predlog je u skupštinskoj proceduri, međutim, mi, u ovom trenutku, imamo zakazanu sednicu sa važnim dnevnim redom. U svakom slučaju, sve što se predloži, ja moram da stavim na dnevni red, a da li će skupština to uvažiti, ili ne, videćemo.

M. Čekerevac

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.