Skupština završila raspravu o pravosudnim zakonima, Popović: Budite sigurni da reforme neće biti kao u vreme  DS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2023, 12:46

Skupština završila raspravu o pravosudnim zakonima, Popović: Budite sigurni da reforme neće biti kao u vreme DS-a

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a raspravu o setu pravosudnih zakona nastaviće sutra.

Ministarka pravde Maja Popović je tokom rasprave podsetila na reformu pravosuđa u vreme vlasti Demokratske stranke koja je koštala 44 miliona evra.

U polemici sa šefom poslaničke grupe DS Zoranom Lutovcem, Popović je podsetila da je ta stranka radila na čuvenoj reformi u kojoj je, kaže, 836 sudija ostalo bez posla u jednom danu.

"Među tim ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su mnogi moji prijatelji. Nakon tih događaja mnogi su oboleli od najtežih bolesti, a neki su i preminuli. Budite sigurni da takve reforme pravosuđa nikada neće biti i sudije i tužioci neće ostati bez posla", rekla je Popović.

Trudiće se, kaže, da se proširi akt o sistematizaciji radnih mesta u sudovima i tužilaštvima i da se obezbedi dovoljan broj sudija i tužilaca imajući u vidu povećan broj predmeta.

"Poznajem i koleginicu (Snežanu) Malović i znam gde radi. Niti je uhapšena, niti je lustrirana i dalje obavlja posao u pravosuđu. Nemam ništa protiv, ja sam protiv lustracije, ali treba razmisliti da li neko ipak treba da plati štetu državi zbog svih aktivnosti tokom te reforme pravosuđa", rekla je Popović.

Lutovac je rekao da danas u Srbiji umesto vladavine prava postoji vladavina nad pravom i upitao da li neko veruje u nezavisnost sudija i samostalnost tužioca.

"Ne veruje niko u Srbiji, pa same sudije ne veruju u svoju nezavisnost, a shodno tome ni građani. Postoje ozbiljne demokratije koje se nazivaju sudokratije gde sudovi ne prezaju da kontrolišu predsednika da mu uđu i pretresaju stan ili kuću. Ovde niko ne može ni da pomisli to", rekao je Lutovac.

On je ocenio da postoji problem političke kulture i dodao da je referendum o promeni Ustava raspisala jednostranačka skupština, da formalno-pravno to nije moglo da ne uspe jer nije bilo cenzusa, ali nije moglo suštinski da uspe.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov prokomentarisao je da to što ministarka pravde radi ne valja ništa i pozvao je da čuje kako se reformisalo pravosuđe u vreme DS.

"Sad ćete da čujete kako se reformiše pravosuđe. Evo, stigne vam dopis lokalnog odbora, potpisali predsednik opštinskog odbora DS i predsednik skupštine opština i onda kaže - povučen, miran, vredan, simpatizer stranke, sa strane gledano, nekorumpiran. Odbacivao sve krivične prijave funkcionerima DS u Vlasotincu", pročitao je Jovanov.

"Piše za tog kandidata da je siguran glas", rekao je Milanko Jovanov i upitao da li su to ti kapilarni glasovi koje sada upravo oni zameraju Srpskoj naprednoj stranci.

Popović odbacila kritike opozicije

Ministarka pravde Maja Popović poručila je danas da se srpsko pravosuđe reformiše zbog građana Srbije i odbacila kritike opozicije da će na izbor sudija i tužilaca uticati politika.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić istakla je u raspravi, o setu pravosudnih zakona u Skupštini Srbije, da se njena primedba odnosi na legalizaciju uticaja Srpske napredne stranke na pravosuđe.

Jerenić je ocenila da se pravosudnim zakonima samo vrši prepakivanje sadašnjeg sistema onako kako odgovara vlasti, što, prema njenim rečima, ostavlja prostor za uticaj vladajuće većine na sudije i tužioce kroz pozicije istaknutih pravnika.

Ovo nije suštinska reforma, njome se ne dira u organizaciju pravosuđa, ali da ne bude da samo kritikujemo, pohvaljujemo ukidanje mogućnosti za upućivanje tužilaca iz nižih u viša tužilaštva jer se sada taj institut zloupotrebljava, rekla je Jerinić.

Ministarka pravde odbacuje uticaj politike na izbor sudija i tužilaca.

Što se tiče toga da imputirate u svom izlaganju da će SNS birati sudije i tužioce to apsolutno nije tačno. Vrlo su lepo razrađeni uslovi i način izbora i sudija i tužioca, rekla je Popović.

Ona je poručila da nema više zaustavljanja Srbije u reformama u oblasti vladavine prava.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da je izuzetno dobro što se poštuju rokovi, precizirajući da će se zakoni usvojiti godinu dana od dana proglašenja akta o promeni Ustava u Skupštini Srbije do 9.februara.

Dobre strane zakona su garantovanje nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva, ukidanje takozvanog probnog mandata za sudije, garantovanje stalnosti sudijske funkcije. To su neke vrednosti univerzalnog karaktera, rekao je Pastor.

On je rekao i da nije siguran da je dobro to što Narodna skupština u potpunosti ostaje bez nadležnosti u materiji izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Presude se donose u ime naroda, a istovremeno se predstavnici naroda isključuju iz procedure izbora sudija i tužilaca, rekao je Pastor.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da svi znaju da nije nešto u redu sa ustavnim promenama, dodajući da je Srbija prisiljena na ustavne reforme iz Evropske unije.

Suštinski ćemo tek videti ko će birati sudije i tužioce i da li će to biti sudijski i tužilački klanovi i dinastije bez kontrole naroda ili izvesne partijske komisije, rekao je Obradović.

Smatra da su dobre ocene iz Evropske komisije povodom seta pravosudnih zakona samo dokaz da je nešto urađeno na štetu Srbije i njenih državnih interesa.

Orlić: Nijednu opomenu nisam izrekao, pokazatelj "strašne represije"

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je danas da nijednu opomenu nije izrekao prethodnih dana, a bilo je, kaže, opravdanih razloga.

Orlićev komentar je usledio pošto ga je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov pozvao da izriče mere, jer su poslanici počeli da zloupotrebljavaju Poslovnik, pa su se čak javljali da navodno hvale Orlića.

Imali smo tri takve zloupotrebe, poslanici se javljaju tek da nešto kažu, pa vas molim da se držimo Poslovnika i da krenete da izričete opomene, rekao je Jovanov.

Orlić je odgovorio da je sugestija Jovanova na mestu, dodajući da zaista nije primenjivao nikakve mere, niti na ovoj sednici, niti prethodnih dana.

Videli ste i sami koliko je bilo opravdanih razloga i za drastičnije mere, pa nikom ništa, ali bukvalno nikom ništa. E, to vam je pokazatelj te strašne represije, diktature i tiranije kako to oni kažu, rekao je Orlić u parlamentu.

On je naveo da je u vreme dok je sadašnja opozicija rukovodila radom sednice bilo i prekida prenosa, ulazaka batinaša, prebijanja narodnih poslanika, pa čak i izbacivanje kompletnih poslaničkih grupa zbog samo jedne reči.

To je tada bila demokratija. Sad smo imali divljanje, fizičke napade na predsednika republike, a nisu dobili ni opomenu i sad je diktatura i represija. Ali, tu se sada vidi koliko je više demokratije i slobode nego u vreme prethodne vlasti, rekao je Orlić.

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o setu pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa izmenom Ustava u oblasti pravosuđa nakon što su sinoć završili raspravu o KiM i usvojili izveštaj o pregovorima sa Prištinom za period 1. septembar 15.januar.

Tokom posebne sednice o KiM umalo je došlo do tuče između poslanika, deo opozicije je ometao predsednika Srbije Aleksandra Vučića dok je govorio, dok ga je Miloš Jovanović iz Novog DŠ-a zaklonio transparentom Ne ultimatumu.

Nakon toga se stvorila gužva u delu sale gde je sedeo predsednik, došlo je i fizičkog kontakta između poslanika koji su se gurali i koškali, a Orlić, kako je danas i potvrdio, nije izrekao nijednu opomenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici Skupštine Srbije počeli raspravu o setu pravosudnih zakona

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Feb.2023

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o setu pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i o javnom tužilaštvu. Ministarka pravde Maja Popović rekla je, obrazlažući predloge zakone,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.