Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o reformi pravosuđa

Beograd -- Skupština Srbije raspravlja o Vladinom Predlogu zakonika o krivičnom postupku.

Osim o ovom predlogu, raspravlja se o Predlogu zakona o obuci sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika i o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova. Prethodno je u parlamentu završena rasprava o Predlogu nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Prema rečima ministra pravde Zorana Stojkovića, cilj tog predloga je ubrzavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i veća efikasnost sudskog postupka, kao i smanjenje troškova suđenja. On kaže i da se njime uvodi niz novih tehnika u obračunavanju sa organizovanim kriminalom: "Između ostalog, počev od zaštićenog svedoka, svedoka-saradnika, ubačenog inspektora, nove tehnike prisluškivanja, video praćenja pranja novca, znači niz tehnika će moći da se koriste, i to bi trebalo da nam omogući brži obračun sa kriminalom".

Stojković navodi i da zakonik uvodi niz novina kada je reč o ovlašćenjima javnog tužioca, dokaznim radnjama i uvođenju sporazuma o priznavanju krivice. Kritičari Vladinog predloga iz Srpske radikalne stranke tvrde da zakonik "mnogo podseća na akta Haškog tribunala".

Poslanica radikala Vjerica Radeta kaže da ta poslanička grupa ima dve suštinske zamerke na predloženi tekst: "Jedna se odnosi na novinu da tužilac vodi istražni postupak, mi mislimo da to mora da ostane u okviru istražnih sudova. Druga suštinska primedba je uvođenje svedoka saradnika. Smatramo da će to biti izvor zloupotreba i da omogućava ozakonjavanje onoga što je danas u Srbiji prisutno, a to je činjenica da je svedok saradnik danas najunosnije zanimanje u Srbiji".

Poslanici Srpske radikalne stranke jedini će glasati protiv Predloženog zakonika.

"Ključan svedok-saradnik"

Italijanski državni tužilac za borbu protiv mafije Pjetro Graso izjavio je danas u Beogradu da su u borbi protiv organizovanog kriminala svedoci-saradnici neophodni u razotkrivanju zločinačkih organizacija i da je zahvaljujući njima u Italiji kriminalnim organizacijama zadato više drastičnih udaraca.

"Značaj svedoka-saradnika je i strateške prirode - kada se mafijaške organizacije destabilizuju iznutra i među njihovim pripadnicima poseje sumnja nepoverenja i poljulja ugled šefovima koji za tu boljku nemaju leka, olakšava se dejstvo države", rekao je Grasi na predavanju u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Prenoseći iskustva Italije u borbi protiv mafije, Grasi je ocenio da pobedničku strategiju odlikuju administrativni, pravni i krivični postupci globalnih razmera, kao i nova napadačka strategija - udara se na spoljašnje veze mafije u korumpiranim sektorima civilnog društva i institucija.

Među osnovnim crtama italijanske strategije su, kako je naglasio Graso, teže kazne za zločine, teži uslovi boravka mafijaša u zatvoru, što podrazumeva ukidanje povlastica kakve uživaju obični zatvorenici, i drastično smanjenje poseta članova porodice, kontrolu pisama i telefonskih poziva.

Grasi je izjavio da se u Italiji pravni i politički sistem štiti od prodora i uslovljavanja mafije donošenjem propisa protiv pranja novca, oduzimanjem dozvola i koncesija, raskidanjem ugovora, raspuštanjem opštinskih i pokrajinskih skupština u slučaju veza odbornika i mafije, kao i teškim kaznama za izbornu trgovinu između političara i mafije."Organizovani kriminal sve više dobija nadnacionalni oblik i dimenzije i zato italijanska Nacionalna direkcija za borbu protiv organizovanog kriminala sve češće istražuje u oblasti međusobne povezanosti kriminalnih grupa iz različitih zemalja", rekao je Grasi. On je precizirao da su istraživanja pokazala da mafija i njeni ogranci postoje u više od 30 zemalja u svetu, uključujući i bivše jugoslovenske republike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.