Izvor: B92, 01.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima

Beograd -- Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o prihvatanju Sporazuma država-članica državne zajednice Srbije i Crne Gore o definisanju konačnog statusa organa i organizacija iz Zakona za sprovođenje Ustavne povelje SCG i o Predlogu zakona o ministarstvima u Vladi Srbije. Predloženom odlukom utvrđeno je da kao organi i organizacije SCG nastave da rade Savezni zavod za standardizaciju, Jugoslovensko akreditaciono telo, Savezni zavod za intelektualnu svojinu, Savezni zavod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za mere i dragocene metale, Savezni zavod za statistiku, Arhiv Jugoslavije i Muzej vazduhoplovstva Jugoslavije. Savezni meteorološki zavod trebalo bi da bude ukinut. Rad će nastaviti i Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom i Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju. Predloženo je da Vlada Srbije i Vlada Crne Gore formiraju Direktorat za civilno vazduhoplovstvo i Agenciju za kontrolu letenja u periodu od 90 dana. Do tada bi Ministarstvo za saobraćaj Srbije preuzelo poslove Sektora za vazdušni saobraćaj dosadašnjeg Saveznog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija, zatim Savezne uprave za kontrolu letenja i Saveznog vazduhoplovnog inspektorata.

Predlog Zakona o ministarstvima precizira delokrug nadležnosti ministarstava i posebnih organizacija posle usvajanja Ustavne povelje i preuzimanja određenih nadležnosti bivših saveznih organa. Postojećih 19 ministarstva Vlade Srbije preuzeće nadležnosti saveznih organa, s tim što se Ministarstvo kulture i javnog informisanja preimenuje u Ministarstvo kulture i medija. To ministarstvo će, pored ostalog, voditi račcuna o stranim dopisnicima, a imaće i analitičko odeljenje.

Predloženo je postojanje šest posebnih organizacija, Sekretarijata za zakonodavstvo, Zavoda za razvoj, Zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, Geodetskog zavoda i Direkcije za imovinu Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.