Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o Kosovu pre pauze

Beograd -- Skupština Srbije će pre letnje pauze raspravljati o Kosovu i izveštaju pregovaračkog tima o toku razgovora o statusu.

Sednica treba da bude zakazana na predlog Vlade, a kao datum se nezvanično pominje 23. jul. I vlast i opozicija saglasni su u oceni da je vreme da se sa strategijom za pregovore, posle svih zemalja Evrope i sveta, upoznaju i poslanici parlamenta.

Vlada Srbije je odlučila da u ponedeljak počne konsultacije s predstavnicima svih poslaničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupa u parlamentu radi zakazivanja sednice na kojoj bi bilo raspravljano o Kosovu i Metohiji.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo je izjavio da će sednica biti održana u julu i da će na njoj biti podnet izveštaj pregovaračkog tima. Najavljeno je i da bi Skupština Srbije trebalo da usvoji novu rezoluciju kako bi bili definisano vođenje politike za rešavanje pitanja Kosova.

Kako je već uobičajeno kada je o Kosovu reč, poslanici u parlamentu saglasni su u oceni da je neophodno održati sednicu na kojoj će se i predstavnici zakonodavne vlasti upoznati s rezultatima rada pregovaračkog tima i dati im smernice za nastavak razgovora.

Šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija kaže da su predstavnici parlamentarnih stranaka tražili od Vlade da zakaže sednicu. Ona ne očekuje da se eventualno nova rezolucija Skupštine Srbije razlikuje od prethodne.

"Nisam sigurna da postoji suštinska razlika kada je reč o mandatu za razgovore. Ono što je i dalje zvaničan stav Srbije jeste očuvanje teritorijalnog integriteta, nastavak pregovora bez rokova i bez unapred utvrđenog ishoda; ne očekujem neke suštinske razlike", kaže ona.

Opozicija je saglasna da je vreme da se u Skupštini raspravlja o Kosovu. Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić kaže da je situacija veoma ozbiljna.

"I red je da parlament razgovara o Kosovu i da o tome donese odluke. Mislim da svi parlamenti ovog sveta i svi organi na kugli zemaljskoj, izgleda, više raspravljaju o Kosovu od srpskih državnih organa", kaže on.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je novinarima da mu se ne dopada način na koji se najavljuje sednica o Kosovu.

"Činjenica je da se mi, kao poslanici, s tom inicijativom upoznajemo kroz medije, činjenica je i da se mi upoznajemo poslednji, a da su pre nas s navodnim izmenama državne politike upoznati predstavnici drugih zemalja", kaže on.

"Činjenica je da se o tome govorilo na sastancima van Skupštine i Vlade, da je platforma formulisana u skladu sa interesima nekoliko kabineta, a ne u skladu sa obavezama koje proizlaze iz zakona i Ustava, koji obavezuje i Koštunicu i Tadića na drugačiji odnos prema Kosovu", kaže on.

O vladi 16. jula?

Dok se, doduše nezvanično, kao datum za sednicu pominje 23. jul, isto tako se može čuti da nema najava o tome kada bi se na dnevnom redu mogla naći inicijativa radikala i socijalista o nepoverenju Vladi.

Kako je nezvanično rečeno za B92, nova sednica mogla bi da bude održana 16. jula, a na dnevnom redu trebalo bi da budu izmene Poslovnika o radu parlamenta, Predlog zakona o Skupštini i izbor državnog revizora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.