Skupština Srbije usvojila SSP sa EU i gasni sporazum sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila SSP sa EU i gasni sporazum sa Rusijom

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i Zakona o potvrđivanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti nafne i gasne privrede.

Za potvrđivanje SSP-a glasalo je 140 poslanika, a 28 je bilo protiv od ukupno 168 poslanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poslanici SRS nisu učestvovali u glasanju.

U nastavku dana za glasanje poslanici treba da se izjasne o potvrđivanju energetskog sporazuma sa Rusijom, kao i da ratifikuju 11 međunarodnih finansijskih ugovora.

Parlament je na početku sednice potvrdio mandat novom poslaniku sa liste "Za evropsku Srbiju" Bojani Stanojević, koja je na toj funkciji zamenila Milana Vukovića koji je podneo ostavku.

Poslanici potvrdili energetski sporazum sa Rusijom

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti nafne i gasne privrede.

Za potvrđivanje energetskog sporazuma glasalo je 214 poslanika, protiv je bilo 22, a jedan poslanik nije glasao, od ukupno 237 poslanika.

Energetski sprorazum sa Rusijom predviđa izgradnju gasovoda kroz Srbiju i prodaju Naftne industije Srbije ruskom "Gaspromu".

Energetski sporazum sa Rusijom predviđa da Gasprom izgradi deonicu gasovoda Južni tok kroz Srbiju i kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra.

Za potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom glasalo je 214 poslanika poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju", osim četiri poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, zatim G17 plus, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, PUPS-a, kao i opozicionih Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke.

Protiv ratifikacije glasalqa su 22 poslanika Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanksih Mađara.

500 miliona evra do 2012. godine

U Protokolu o uslovima prodaje NIS-a, Gaspromnjeft će u NIS investirati najmanje 500 miliona evra do 2012. godine, a ugovor o prodaji biće potpisan do kraja godine.

Gaspromova firma kćerka Gaspromnjeft će imati pravo na operativno upravljanje NIS-om, a vlada će garantovati zaštitu tržišta plasmana naftnih derivata koje proizvodi NIS najmanje dve godine.

Ruski projekat gasovoda Južni tok vredan je 10 milijardi evra, a sporazumom je predviđeno da Srbija i Rusija ulože napore da gasovod dobije status projekta transevropske energetske mreže.

Gasovod i podzemno skladište gasa Banatski Dvor gradiće kompanije koje će osnovati ruski Gasprom i njegove kompanije kćerke i Srbijagas, pri čemu će ruska strana u novoosnovanim kompanijama imati udeo od najmanje 51 odsto, a srpska strana najviše 49 procenata.

U delu sporazuma koji se odnosi na magistralni gasovod koji će transportovati prirodni gas iz Rusije kroz Crno more do evropskih zemalja, predviđeno je da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje a trasa gasovoda biće naknadno utvrđena.

Sporazumom potpisanim u Moskvi 25. januara ove godine predviđena je i mogućnost povećanja obima isporuka prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju uz korišćenje gasovodnog sistema.

Banatski dvor

Podzemno skladište gasa Banatski Dvor imaće kapacitet najmanje 300 miliona kubnih metara gasa, uz kapacitet protoka od najmanje 1,6 miliona kubnih metara dnevno.

Novoosnovane kompanije i NIS će na tenderu birati izvođače i isporučioce materijala za realizaciju projekata, a prednost će imati kompanije iz Srbije i Rusije.

U slučaju pogoršanja poreskih uslova, sporazum predviđa da se izvođači radova projekata NIS-a i novoosnovanih kompanija oporezuju u skladu sa propisima koji su na snazi u trenutku potpisivanja Sporazuma.

Za realizaciju sporazuma nadležni su rusko ministarstvo industrije i energetike i srpsko ministarstvo rudarstva i energetike. Sporazum će važiti 30 godina, a po isteku tog perioda sporazum se automatski produžava za pet godina ukoliko nijedna strana ne najavi raskid ugovora devet meseci pre isteka.

Potvrđeni sporazumi vrednosti 286,5 miliona evra

Skupština Srbije danas je većinom glasova usvojila i 11 zakona o potvrđivanju međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora, ukupne vrednosti od 286,5 miliona evra.

Za ratifikaciju ovih zakona izjasnile su se stranke vladajuće većine i LDP, a u glasanju nisu učestvovali poslanici SRS, D S S i NS.

Potvrđivanjem ovih finansijskih ugovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama Srbija će obezbediti sredstva za realizaciju različitih projekata iz oblasti unapređenja energetike, poljoprivrede, zdravstva, razvoja borskog regiona.

Sporazumi se odnose na kredite i donacije koje su obezbedile Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Međunarodno udrženje za razvoj.

Za dodatno finansiranje projekta rekonstrukcije saobraćaja odobreno je 36,8 miliona evra, a za sanaciju mosta "Gazela" kredit iznosi 33 miliona evra.

Za popravku puteva i mostova treba da se realizuje 33 miliona evra, dok je 20 miliona evra namenjeno finansiranju projekata energetske efikasnosti.

Jedan od sporazuma odnosi se na zajam Srbiji Međunarodne banke za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekta rehabilitacije sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, vrednosti 36,8 miliona evra.

Tu su i predlozi zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat reforme poljoprivrede u tranziciji između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji predviđa 12,5 miliona evra, kao i sporazum o donaciji iz globalnog fonda za zaštitu životne sredine za projekat reforme poljoprivrede u tranziciji između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u vrednosti 4,5 miliona dolara.

Dva sporazuma odnose se na podršku razvoju i rešavanju socijalnih i ekonomskih problema borskog kraja, vrednosti oko 50 miliona evra.

Finansijski ugovor Srbije i Evropske investicione banke za projekat kliničkih centara potpisan je 8. decembra 2006. godine, vrednosti 80 miliona evra, a odnosi se na dogradnju i modernizaciju četiri bolnice - u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.