Skupština Srbije ratifikovala SSP i energetski sporazum

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije ratifikovala SSP i energetski sporazum

Polovni automobili koji se uvoze u Srbiju već u drugoj polovini septembra na domaćem tržištu pojeftiniće četiri odsto, dok će već početkom naredne godine njihova cena biti niža osam odsto. Na sniženje cena automobila, robe u maloprodaji, kao i sirovina uticaće primena privremenog sporazuma, koju bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da odobre na sastanku u Briselu 15. i 16. septembra.

Zeleno svetlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz EU omogućiće momentalnu primenu onih delova sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji se odnose na trgovinu, a SSP će biti punovažan kada ga prihvati i druga strana, odnosno kada ga ratifikuju parlamenti svih 27 država EU kao i Evropski parlament. Prvi korak ka primeni sporazuma napravila je Srbija jučerašnjom ratifikacijim Zakona o potvrđivanju SSP u srpskom parlamentu. Za SSP glasalo je 140 poslanika, protiv je bilo 28 poslanika DSS i NS, dok radikali nisu glasali. Ratifikacija SSP u Skupštini Srbije, koja je bila jedan od uslova da ministri EU već sredinom meseca odobre primenu privremenog sporazuma, premijer Mirko Cvetković okarakterisao je kao „krupan korak ka boljem životu".

- Očekujemo da naša zemlja predstavlja motor razvoja u regionu i da obezbedi neku vrstu mosta ekonomija, gde smo zainteresovani za evropske integracije i za ekonomsku saradnju sa Istokom - rekao je premijer. Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da je ratifikacija SSP „istorijski momenat" za Srbiju i za uspešan nastavak daljih evropskih integracija, dok je ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da je ratifikacija najvažniji korak u dobijanju statusa kandidata za članstvo, te da će građanima direktno doneti i sredstva iz predpristupnih fondova EU kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU.

Osim nižih cena polovnih vozila, građane Srbije će obradovati i pojeftinjenje gotovih proizvoda, za čiju se proizvodnju uvoze sirovine iz Evrope. Vladimir Međak, koordinator pregovora za zaključivanje SSP, objašnjava da će na niže cene uticati snižavanje carinskih stopa na koje se Srbija ovim sporazumom obavezala. Kako ističe, građani mogu da očekuju već dva sniženja pojedine robe u naredna tri meseca, a ukoliko do toga ne dođe, biće sasvim jasno da problem leži u distribuciji i u većim maržama.

- Zbog nižih carinskih taksi, cene repromaterijala, đubriva, hemikalija biće niže, što će dovesti i do snižavanja cena gotovih proizvoda koji od njih nastaju - kaže Međak, uz ocenu da će ovaj sporazum pomoći i, na primer, proizvođačima nameštaja. Kako kaže, prelazni sporazum omogućava proizvođačima nameštaja uvoz poluobrađenog drveta iz zemalja EU i da gotov nameštaj bez dokaza o stepenu uvoza obrađenog drveta dalje izvoze u EU, što do sada nije bio slučaj.

- Očekujem da se zbog kvote od 63.000 hektolitara za godišnji izvoz vina u EU, preporodi naša vinska industrija, u koju će, nadam se, ulagati stranci - ističe Međak. On objašnjava da je važno što će Srbija, koja se sada graniči sa zemljama EU, na osnovu sporazuma moći da šalje robu u Rusiju ili, na primer, Tursku neograničenim brojem kamiona godišnje, što do sada nije bilo moguće.

Liberalizacija trgovine sa EU biće postepena, a 25 odsto poljoprivrednih proizvoda, poput paradajza, šljiva, paprike, kukuruza, ostaće zaštićeno i ulaskom Srbije u EU. Snižavanje carinskih stopa neće obradovati pušače, jer cene cigareta i duvana neće pojeftiniti pošto se, prema dogovoru, ovim proizvodima ne ukida carina.

Evropa pozdravila ratifikaciju sporazuma

Ratifikaciju SSP u Skupštini Srbije pozdravila je Evropska komisija. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je da je ratifikacija SSP „jasan korak Srbije ka približavanju EU" i nada se da će odluka o stupanju na snagu privremenog sporazuma moći da bude doneta „što je pre moguće".

Portparolka evropskog komesara za proširenje Olija Rena, Kristina Nađ rekla je agenciji Beta da „EK ohrabruje svaki potez Srbije ka pridruživanju EU, kao što su usklađivanje domaćih propisa sa zakonodavstvom i standardima EU i preuzimanje obaveza sadržanih u SSP i privremenom trgovinskom sporazumu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.