Skupština Srbije: Usvojene izmene i dopune Zakona o vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Usvojene izmene i dopune Zakona o vladi

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su kasno sinoć izmene Zakona o vladi, kojim je predviđeno da prvi potpredsednik bude i zamenik predsednika vlade, sa svim ovlašćenjima premijera, a da premijer ima odlučujući glas prilikom nerešenog izjašnjavanja. Za ovo zakonsko rešenje glasalo je 129 poslanika, protiv je bilo 28, od ukupno 157 prisutnih poslanika. Radikali nisu učestvovali u glasanju.

Zakon precizira da predsednik vlade određuje jednog potpredsednika za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvog potpredsednika - zamenika predsednika vlade, koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti. Zamenik će imati sva ovlašćenja predsednika vlade, izuzev predlaganja izbora ili razrešenje članova vlade. Prvi potpredsednik vlade, odnosno zamenik premijera, imaće i nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju vlade, staranju o jedinstvenom političkom delovanju vlade i usklađiivanju rada članova vlade. U obrazloženju ove izmene navodi se da je ona potrebna zbog preciziranja postojećih odredbi u slučjau odsutnosti ili sprečenosti predsednika vlade.

Druga novina predviđa da, ako vlada ima paran broj članova, odluka vlade se donosi ako za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade, pod uslovom da je za odluku glasao premijer. Predlagači navode da je ova novina uvedena kako bi se otklonila moguća blokada rada vlade prilikom odlučivanja u slučaju da vlada ima paran broj članova.

Zakon, koji su predložila 122 poslanika vladajuće većine, stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku".

Skupština Srbije usvojila je takođe i zakon o ministarstvima, koji predviđa da nova vlada ima

27 članova - premijera, 24 ministarskih resora, četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri, i jednog ministra bez portfelja.

Za ovaj zakon, koji je predložila buduća vladajuća koalicija liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS, glasalo je 128 poslanika, jedan je bio protiv, a nije bilo uzdržanih među polsanicima koji su glasali.

Ovim zakonom predviđena su tri nova ministarstva - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan (NIP).

Nova vlada imaće, kao i do sada, ministarstva spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, pravde i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Imaće takođe i ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete,

omladine i sporta i zdravlja. Nova vlada imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog

društva, rada i socijalne politike, kulture, za Kosovo i Metohiju, vera i dijaspore.

Zakonom su osnovane i posebne organizacije - sekretarijat za zakonodavstvo, zavod za razvoj, zavod za statistiku, hidrometeorološki i geodetski zavod, direkcija za imovinu, zavod za informatiku i internet, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza.

Predviđeni su i Centar za razminiranje, Zavod za intelektualnu svojinu, direkcija za unutrašnje plovne puteve, Geomagnetski zavod i Zavod za socijalno osiguranje.

Usvajanjem ovog zakona, koji stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, stekli su se uslovi za izbor nove vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć izmjene i dopune Zakona o vladi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jul.2008

Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć izmjene idopune Zakona o vladi kojima se uvodi institut zamenika predsjednika vlade sa istim ovlašćenjima kao premijer, kao i institut takozvanog "zlatnog glasa" predsjednka vlade. Usva ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Cvetkovićev kabinet

Izvor: RTS, 05.Jul.2008

Pošto su poslanici u petak usvojili Zakone o Vladi i ministarstvima, ispunili su se uslovi za izbor nove Vlade...Mandatar Mirko Cvetković u ekspozeu predložiće poslanicima svoj kabinet i program Vlade..Prema dosadašnjim informacijama, zamenik premijera i prvi potpredsednik Vlade koji će voditi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.