Skupština Kosova usvojila Ustav

Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova usvojila Ustav

„Mi, građani Kosova, odlučni smo u stvaranju slobodnog, demokratskog i dobronamernog Kosova, koje će biti domovina svih svojih građana", prva je rečenica iz Ustava Kosova koji je juče usvojila privremena skupština u Prištini. Ustav države Kosovo stupiće na snagu 15. juna ove godine. Kosovo je, kako definiše ovaj dokument, republika, nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena. Nema teritorijalne pretenzije prema bilo kojoj drugoj državi ili njenom delu. Iako je Kosovo multietničko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nigde se posebno ne apostrofiraju Srbi. Po definiciji Ustava: „Republika Kosovo sastoji se od Albanaca i ostalih zajednica".

Ustav Kosova u koji je „Blic" imao uvid bazira se na predlogu rešenja statusa Martija Ahtisarija. Ima 14 poglavlja i 162 odredbe. U Ustavu Kosova, koje je do sada kao nezavisno priznalo 36 država, preciziraju se nadležnosti bezbednosnog sektora. Dileme više nema, jer sudeći po odredbama usvojenog dokumenta, Kosovo ima bezbednosne snage i njihov komandant je predsednik Kosova. „One treba da odražavaju etničku raznolikost

stanovništva Republike Kosovo". Formirana država mimo odluke UN ima i Savet za bezbednost, ali i obaveštajnu službu. Nju čini „obaveštajna agencija" koja takođe treba da je multietnička. Kosovo ima i policiju koja je odgovorna za „kontrolu granica u direktnoj saradnji sa domaćim i međunarodnim organima".

U Ustavu Kosova ljudska prava su definisana kao i u ustavima evropskih zemalja. Zvanični jezici na Kosovu su srpski i albanski, ali i u svakoj opštini gde je neka druga zajednica većinska koristi se jezik te zajednice. Međutim, nigde se posebno ne navodi srpska kulturna baština, ali postoji mogućnost da svaka verska zajednica sama definiše svoju unutrašnju organizaciju i ima pravo na osnivanje verskih škola... U poglavlju o pravima zajednica, između ostalog je navedeno:

- Prava zajednica je da stiču predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje na svom jeziku u obimu koji je propisan zakonom... Da koriste i ističu simbole zajednice...

Kada je reč o zapošljavanju, nema posebno istaknutog odnosa u procentima, ali je navedeno da „imaju pravo na pravičnu zastupljenost" u javnim organima, preduzećima i posebno policiji u mestima gde ta zajednica živi.

Kad su u pitanju organi vlasti, Skupština ima 120 poslanika od kojih je 10 mesta rezervisanih za Srbe bez obzira na rezultate izbora i 10 za ostale zajednice. U Vladi Kosova obavezno je jedan ministar Srbin i najmanje dva zamenika ministara.

Ustavom je definisano i međunarodno vojno i civilno prisustvo i ovaj dokument se u ovom delu poziva na Rezoluciju 1244, tako da nijedan tamošnji organ ne može umanjiti mandat i ovlašćenja međunarodnih snaga. Međunarodni civilni predstavnik, po Ahtisarijevom predlogu na koji se Ustav poziva, ima konačnu vlast na Kosovu.

Predstavnici kosovskih Srba ocenili su da je Ustav Kosova za njih neobavezujući, zatraživši od zvaničnog Beograda da takvu odluku kosovskih Albanaca proglasi ništavnom. Ministar za KiM Slobodan Samardžić usvajanje Ustava u kosovskom parlamentu okarakterisao je kao nelegalan čin, kao što je to bilo i proglašenje nezavisnosti.

Poslanički kandidat sa liste DS - G17 plus Oliver Ivanović izjavio je da Ustav Kosova neće imati nikakve političke, ali ni pravne implikacije na Srbe u pokrajini. Ivanović je ocenio da ni kosovski Albanci nisu imali veliku slobodu pri donošenju Ustava jer su „prepisali" ono što je stajalo kao provizorij u Ahtisarijevom planu.

- Nisam siguran da će takvo stanje ostati u narednim godinama, ali za sada sam apsolutno siguran da Srbi neće priznati Ustav, a samim tim i nezavisnost Kosova - istakao je Ivanović.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković izjavila je da određenu odgovornost za donošenje Ustava Kosova snose svi članovi srpskog pregovaračkog tima zato što srpsku javnost nisu upoznali sa tehničkim detaljima plana Martija Ahtisarija.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić rekao je da Srbi očekuju hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije i da poslanici takvu odluku ponište.

RIK: Na Kosovu i Metohiji i lokalni izbori

Republička izborna komisija donela je sinoć odluku o sprovođenju lokalnih izbora 11. maja na Kosovu i Metohiji. Kako je odlučeno, RIK će sprovesti lokalne izbore, organizovaće tehničku pripremu, utvrditi standarde za izborni materijal i propisati pravila i obrasce za sprovođenje izbornih radnji.

Unmik smatra da je održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. U Unmiku ističu da jedino ova misija može da organizuje i potvrdi rezultate izbora i da bi se lokalni izbori u organizaciji Beograda smatrali nelegitimnim.

Ministar Samardžić, s druge strane, kaže da Beograd na Kosovu priprema sprovođenje i lokalnih i parlamentarnih izbora. N. Z.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Kosova usvojila Ustav

Izvor: B92, 09.Apr.2008

Priština, Kosovska MItrovica -- Skupština Kosova usvojila Ustav Kosova koji će stupiti na snagu 15. juna ove godine. Ministar za KiM smatra da je u pitanju nelegalan akt. Srbi traže poništavanje...Za Ustav je glasalo svih 103 poslanika, koji su prisustvovali današnjoj sednici. Ustav Kosova sadrži...

Nastavak na B92...

Skupština Kosova usvojila Ustav Kosovoa

Izvor: Press, 09.Apr.2008

Skupšitna Kosova je danas na svečanoj sednici usvojila Ustav Kosova koji će stupiti na snagu 15. juna ove godine..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.