Sreda, 09.04.2008.

11:20

Skupština Kosova usvojila Ustav

Skupština Kosova usvojila Ustav Kosova koji će stupiti na snagu 15. juna ove godine. Ministar za KiM smatra da je u pitanju nelegalan akt. Srbi traže poništavanje.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Za Ustav je glasalo svih 103 poslanika, koji su prisustvovali današnjoj sednici. Ustav Kosova sadrži 40 poglavlja i ima 160 članova. Kosovo je, prema Ustavu, parlamentarna republika sa većim ovlašćenjima predsednika Kosova. Albanski i srpski su zvanični jezici.

Sednici su prisustvovali i Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt, predstvanici diplomatskog kora, kao i naučni i javni radnici.

Predlažući novi Ustav, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao da novi Ustav otvara nove horizonte za suočavanje sa mnogobrojnim izazovima koji će potvrditi postojanost institucija Kosova. "Današnji dan znači još jedan trenutak zaokruživanja državnosti Kosova", rekao je Sejdiju, dodajući da Ustav ima dve značajne dimenzije koje sadrže "najznačajnije principe savremenih ustava".

"U njemu je posebno mesto dato položaju pojedinca i građana Republike Kosovo po najvišim međunarodnim standardima", rekao je predsednik Kosova.

Sejdiju je rekao da je u Ustavu uspešno izvršeno uključivanje osnovnih obaveza koje su institucije Kosova preuzele prihvatanjem plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

"Garancije koje smo dali za položaj manjinskih zajednica takođe izražavaju jasan stav institucija Kosova za njihovo ostvarivanje i deo su dokaza i opredeljenja većinskog stanovništva, ali i institucija za izgradnju Kosova kao nezavisne i suverene države, kao otadžbine svih njenih građana, bez obzira na etničku pripadnost", rekao je Sejdiju.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Ustav dogovor koji se čini za sve građane Kosova.

"Na putu za slobodu, pravdu i demokratiju nismo bili usamljeni. Uvek smo uz sebe imali i imaćemo međunarodne predstavnike koji snažno podržavaju našu želju i opredeljenje da unapredimo zajedničke vrednosti čovečanstva", rekao je Tači.

Predlog ustava je prošle nedelje, kako je predviđeno planom specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisairja, odobrio međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt.

Samardžić: Ustav nelegalan akt

U prvoj reakciji iz Beograda na usvajanje kosovskog ustava, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić rekao je da to nelegalan i nelegitiman čin, ne samo sa stanovišta Srbije, već i sa stanovišta međunarodnog prava. Samardžić kaže da je usvajanje Ustava Kosova zapravo jedan od poteza predviđenih Ahtisarijevim planom, koji je donet bez odluke Saveta bezbednosti.

"On bi trebalo da stupi na snagu negde sredinom juna, kako se govori i kako to jeste po Ahtisarijevom planu, kada treba ta cela magična kocka da se složi, ona Rubikova kocka. Međutim, čini mi se da ruke koje slažu tu kocku nisu mnogo spretne, a ni mozak mnogo ne funkcioniše na odgovarajući način, zato što tu mnoge stvari, kako da kažem, ne odvijaju se po planu", kazao je ministar za KiM.

A predstavnici Srba sa severa Kosova traže od vlasti u Beogradu da ponište kosovski ustav, koji oni smatraju neobavezujućim.

Lider Zajednice srpskih opština Marko Jakšić kaže da Skupština Srbije mora hitno da se sastane, a Oliver Ivanović navodi da kosovski Srbi sigurno neće priznati ustav Kosova jer bi time priznali i nezavisno Kosovo.

Nešto drugačije mišljenje iznela je potpredsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković. Ona je rekla da ne može da tvrdi da Ustav Kosova neće imati nikakv uticaj na Srbe u enklavama, jer su okruženi albanskom većinom koja takav akt prihvata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: