Skot: Nemamo odgovor ko je odgovoran za uništavanje naše ambasade

Izvor: Vostok.rs, 16.Nov.2017, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Nemamo odgovor ko je odgovoran za uništavanje naše ambasade

"Izvršna vlast kaže da sudska vlast obavlja svoj posao i da ona ne može da se meša u postupak. Sudija je doneo odluku koju je doneo i mi smo razočarani što posle toliko godina i dalje nemamo pravi odgovor na to ko je odgovoran za naredbu policiji da se povuče, ko je odgovoran za značajno uništavanje naše ambasade i posebno za smrt jedne osobe", rekao je Skot novinarima u hotelu "Metropol", prenosi Tanjug.

Na pitanje kako vidi presudu prema kojoj niko nije osuđen za paljenje ambasade, već samo zbog bacanja kamenica, ambasador SAD je novinarki odgovorio: "Vaše shvatanje sudske presude je isto kao i moje."

Na pitanje da li ovaj slučaj kao i slučaj ubistva trojice braće Bitići na Kosovu i Metohiji 1999. godine može da utiče na buduće odnose Srbije i SAD, Skot je rekao da su to pitanja koja ostaju otvorena i koja svakako utiču na odnose, ali da se sada treba fokusirati na druga pitanja.

"To su sve otvorene rane i one ostaju otvorene i uvek imaju uticaj, ali sada treba da se fokusiramo na budućnost i da nastavimo da razvijamo naše odnose. Naša je obaveza da pomognemo da put Srbije ka EU ostane čvrst i to je ono na šta smo fokusirani", rekao je Skot.

Američki ambasador je istakao da bi bilo bi dobro da ta otvorena pitanja budu rešena.

"Tu nema sumnje, to je dobro i zbog porodica, za naše bilateralne odnose, ali bi sada trebalo da se fokusiramo na ciljeve koje sada imamo ispred sebe", naglasio je Skot.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na američku ambasadu 2008. godine u Beogradu, posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio optužbi.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.