Skot razočaran presudom, vlada ne želi da utiče na sud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot razočaran presudom, vlada ne želi da utiče na sud

Američki ambasador Kajl Skot rekao je danas da je razočaran što posle toliko godina nema odgovora na pitanje ko je odgovoran za naredbu o povlačenju policije i neobezbeđivanje američke ambasade 2008. godine u Beogradu, posle mitinga "Kosovo je Srbija", kada je zgrada kamenovana i zapaljena.

"Izvršna vlast kaže da sudska vlast obavlja svoj posao i da ona ne može da se meša u postupak. Sudija je doneo odluku koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je doneo i mi smo razočarani što posle toliko godina i dalje nemamo pravi odgovor na to ko je odgovoran za naredbu policiji da se povuče, ko je odgovoran za značajno uništavanje naše ambasade i posebno za smrt jedne osobe", rekao je Skot novinarima u Metropolu.

Na pitanje kako vidi presudu prema kojoj niko nije osuđen za paljenje ambasade, već samo zbog bacanja kamenica, ambasador SAD je novinarki odgovorio: "Vaše shvatanje sudske presude je isto kao i moje".

Na pitanje da li ovaj slučaj kao i slučaj ubistva trojice braće Bitići na Kosovu i Metohiji 1999. godine može da utiče na buduće odnose Srbije i SAD, Skot je rekao da su to pitanja koja ostaju otvorena i koja svakako utiču na odnose, ali da se sada treba fokusirati na druga pitanja.

"To su sve otvorene rane i one ostaju otvorene i uvek imaju uticaj, ali sada treba da se fokusiramo na budućnost i da nastavimo da razvijamo naše odnose. Našša je obaveza da pomognemo da put Srbije ka EU ostane čvrst i to je ono na šta smo fokusirani", rekao je Skot.

Američki ambasador je istakao da bi bilo bi dobro da ova otvorena pitanja budu reššena.

"Tu nema sumnje, to je dobro i zbog porodica, za naše bilateralne odnose, ali bi sada trebalo da se fokusiramo na ciljeve koje sada imamo ispred sebe", naglasio je Skot.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na američku ambasadu 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi.

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica i razbili prozore na zgradi, u koju su posle ubačene baklje usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

Stefanović:Sud sudi po zakonu i dokazima, vlast se ne meša

Ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović rekao je danas da izvršna vlast ne može da se meša u rad suda, pa ni da komentariše presudu izrečenu osuđenima za napad na američku ambasadu u Beogradu 2008. godine.

"Kao član vlade mogu da vam kažem da ostavljam sudu da se bavi svojim poslom. Kako sud presuđuje, niti želimo niti možemo da utičemo. To je nešto što je zakonom predviđeno da je u isključivoj nadležnosti sudske vlasti", naglasio je Stefanović odgovarajući na pitanja novinara nakon sednice Saveta.

Napominjući da sud donosi odluke na osnovu zakona i dokaza koji mu se prezentuju, on je naveo da treba ostaviti sudu da radi svoj posao.

"Istražni organi su uradili svoj deo posla i prezentovali one za koje sumnjaju da su počinili određena krivična dela, a kakve će kazne dobiti to ne možemo da komentarišemo", naveo je Stefanović.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na američku ambasadu 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenik koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.

"Vojna neutralnost nije u kontradikciji sa saradnjom"

Kajl Skot izjavio je da se poštuje vojna neutralnost Srbije koja, kako kaže, nije u kontradikciji kada je reč o saradnji sa NATO.

"Srbija se priključila Partnerstvu za mir, jer Srbija je to želela i imala je korist od toga. Srbija oblikuje prirodu tog partnerstva i to je individualni akcioni plan partnetstva", kazao je Skot na 5. Beogradskoj NATO nedelji.

Prema njegovim rečima, potrebna je racionalna debata o saradnji Srbije i NATO.

General pukovnik Bendžamin Hodžins iz Armije SAD za Evropu, kaže da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu strateški interes SAD I NATO.

On je rekao da nije u interesu SAD da bilo koji deo Evrope izoluje od ostatka kontinenta, a naglašava da nesigrnost ovog regiona ima uticaja na celu Evropu.

Hodžins je zadovoljan što će biti održana zajednička vežba američke i srpske kopnene vojske, navodeći da srpska vojska ima "tradiciju hrabrosti i ratničkog umeća".

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, Branimir Filipović, rekao je da je Ministarstvo spoljnih poslova otvoreno za saradnju sa nevladinim organizacijama kako bi državna politika u oblasti spoljnih poslova bila jasno predočena široj javnosti.

Današnje okupljanje, smatra, koincidira sa juče reallizovanom posetom predsednika Republike Aleksandra Vučića sedištu NATO, razgovora koji je imao sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

On smatra da je tom posetom još jednom veoma jasno potvrđena intenzivna dinamika uspešnog političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i raznovrsnost praktične saradnje, što doprinosi boljem razumevanju dve strane u jačanju mira i stabilnosti u regionu, što je zajednički interes Srbije i Alijanse.

"Strateško opredeljenje Srbije za EU veoma je jasno. Takve ambicije imaju svi u regionu koji još nisu postali članice EU i Srbija snažno to podržava, uz simpatije za svaki napredak koji naše regionalni partneri postignu.

Srbija aktivno učestvuje u konceptima bezbednosti i odbrambene politike EU i traži prostor da tim politikama doprinese", rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, Srbija ne čeka da to bude njena obaveza kada jednom postane član EU, već deluje proaktivno i smatra da je bezbednost oblast koja ne pita za granice ili članstvo, te da je Srbiji upravo mesto među porodicama evropskih naroda.

On je rekao da je saradnja Srbije i NATO transparentna i da je važna tačka spoljne politike Srbije.

"Srbija je vojno neutralna, što ne znači njenu izolaciju i samodovoljnost, već ona ima aktivnu ulogu partnera u odnosu sa NATO", rekao je Filipović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kajl Skot: Razočarani smo presudom, i dalje ne znamo ko je odgovoran za paljenje naše ambasade i smrt jedne osobe

Izvor: Blic, 16.Nov.2017

Američki ambasador Kajl Skot rekao je danas da je razočaran što posle toliko godina nema odgovora na pitanje ko je odgovoran za naredbu o povlačenju policije i neobezbeđivanje američke ambasade 2008. godine u Beogradu, posle mitinga "Kosovo je Srbija", kada je zgrada kamenovana i zapaljena..."Izvršna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.