Izvor: B92, 15.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati traže sednicu Skupštine

Beograd -- Sindikati javnih preduzeća i javnog sektora prikupili 401.958 potpisa za Predlog zakona o javnim preduzećim.

Pravni zastupnik malih akcionara javnih preduzeća Branko Pavlović izjavio je da će predstavnici sindikata sutra u podne inicijativu i potpise za usvajanje tog predloga predati predsedniku Skupštine Predragu Markoviću i tražiti hitno sazivanje sednice na kojoj bi se poslanici izjasnili o Predlogu.

Pavlović je rekao da, prema ustavu, 15.000 građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da predloži usvajanje zakona, a da će Markoviću biti predato 26.145 elektronski obrađenih potpisa, kako bi, preko svojih službi i policijskog programa, mogao da izvrši proveru potpisa. "Problem je ogroman jer pet miliona građana Srbije nije ostvarilo pravo na besplatne akcije. Imamo rešenje koje zadovoljava sve građane i sutra ulazimo u proceduru, za koju se nadamo da će biti brza i efikasna", izjavio je Pavlović.

Na pitanje da li očekuje da će poslanici raspravljati o Predlogu, Pavlović je odgovorio da je teza da se Parlament sastao i dva dana raspravljao o imunitetu zamenika javnog tužioca Milorada Cvijovića. "Sadržina rasprave ta dva dana je bila može li se odbraniti fotelja ministra finansija Mlađana Dinkića. Ako može za Dinkićevu fotelju dva dana, može i za interes pet miliona građana dva dana", rekao je Pavlović. On je ocenio da ne postoje proceduralne prepreke za sednicu Skupštine pre referenduma.

Predsednik Sindikata Tehnike Jata Dušan Bogdanović izjavio je da će, ako parlament ne prihvati raspravu o tom zakonu, sindikati preduzeti određene korake i izboriti se za svoja prava. "Poslanici će morati da objasne biračima, uključujući 400.000 građana koji su podržali Predlog zakona, zašto rade protiv njihovog interesa", rekao je Bogdanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.