Izvor: B92, 14.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: anketni odbor za Vojvodinu

Beograd -- Predrag Simić ocenjuje da bi bilo dobro da sama Srbija formira anketni odbor zbog događaja u Vojvodini.

Na pitanje koliko je jučerašnja odluka sa zasedanja šefova dilomatija Evropske Unije, da će Unija sprovesti sopstvenu istragu o napadima na Mađare u Vojvodini, bitna za Srbiju i Crnu Goru i kakve će biti njene posledice po međunarodni položaj SCG, profesor na Fakultetu političkih nauka, Predrag Simić, kaže: "Srećna je izjava šefa mađarske diplomatije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lasla Kovača, koji je tvrdio ono što u svom pismu tvrdi i naš ministar inostranih poslova, Vuk Drašković, da se ne radi o politici države i da iza napada ne stoje nikakve političke namere", kaže Simić i dodaje:

"Iz ove delikatne i neprijatne situacije Srbija bi mogla da možda izađe i sa određenom koristi, a to je da energično reaguje i da nezavisno od svih mogućih spekulacija ko stoji iza poteza mađarskih vlasti, formira skupštinsku anketnu komisiju koja bi utvrdila stanje i čiji bi izveštaj bio zadovoljavajući za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope. Dobro bi bilo razmisliti i o formiranju srpskog ministarstva za manjinska pitanja. Konačno, trebalo bi rešiti i pitanje koje, čini mi se, stoji u pozadini svega, to je da je cenzus za parlamentarne izbore dosta umanjio prisustvo predstavnika manjina u srpskom političkom životu. To su tri tačke za koje bi bilo bolje da ih Srbija uradi pre, nego što one dođu u formi preporuke EU".

Simić kaže da očekuje da zvaničnici Srbije ponove da iza incidenata ne stoji državna politika: "Poruka će biti ona ista koju smo čuli ovih dana, da iza incidenata ne stoje političke namere, što je i prihvaćeno, da želimo da naši odnosi sa mađarskom manjinom budu dobri, da je za nas ona strateški partner i most prema nama najbližoj stanici EU, Mađarskoj, ali isto tako i iznenađenje što je to dobilo razmere koje su se mogle izbeći i cela stvar rešiti u bilateralnim kontaktima. Stvar je, bojim se, malo otišla predaleko i sada je i na Beogradu i na Budimpešti da vrate duha' u bocu, jer u suprotnom bi imali prolem koji sigurno ne zavređuje ovakve razmere diplomatske akcije"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.