Utorak, 14.09.2004.

09:40

Simić: anketni odbor za Vojvodinu

Izvor: B92

Default images

Predrag Simić ocenjuje da bi bilo dobro da sama Srbija formira anketni odbor zbog događaja u Vojvodini.

Na pitanje koliko je jučerašnja odluka sa zasedanja šefova dilomatija Evropske Unije, da će Unija sprovesti sopstvenu istragu o napadima na Mađare u Vojvodini, bitna za Srbiju i Crnu Goru i kakve će biti njene posledice po međunarodni položaj SCG, profesor na Fakultetu političkih nauka, Predrag Simić, kaže: “Srećna je izjava šefa mađarske diplomatije, Lasla Kovača, koji je tvrdio ono što u svom pismu tvrdi i naš ministar inostranih poslova, Vuk Drašković, da se ne radi o politici države i da iza napada ne stoje nikakve političke namere", kaže Simić i dodaje:

"Iz ove delikatne i neprijatne situacije Srbija bi mogla da možda izađe i sa određenom koristi, a to je da energično reaguje i da nezavisno od svih mogućih spekulacija ko stoji iza poteza mađarskih vlasti, formira skupštinsku anketnu komisiju koja bi utvrdila stanje i čiji bi izveštaj bio zadovoljavajući za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope. Dobro bi bilo razmisliti i o formiranju srpskog ministarstva za manjinska pitanja. Konačno, trebalo bi rešiti i pitanje koje, čini mi se, stoji u pozadini svega, to je da je cenzus za parlamentarne izbore dosta umanjio prisustvo predstavnika manjina u srpskom političkom životu. To su tri tačke za koje bi bilo bolje da ih Srbija uradi pre, nego što one dođu u formi preporuke EU”.

Simić kaže da očekuje da zvaničnici Srbije ponove da iza incidenata ne stoji državna politika: “Poruka će biti ona ista koju smo čuli ovih dana, da iza incidenata ne stoje političke namere, što je i prihvaćeno, da želimo da naši odnosi sa mađarskom manjinom budu dobri, da je za nas ona strateški partner i most prema nama najbližoj stanici EU, Mađarskoj, ali isto tako i iznenađenje što je to dobilo razmere koje su se mogle izbeći i cela stvar rešiti u bilateralnim kontaktima. Stvar je, bojim se, malo otišla predaleko i sada je i na Beogradu i na Budimpešti da vrate ‘duha’ u bocu, jer u suprotnom bi imali prolem koji sigurno ne zavređuje ovakve razmere diplomatske akcije”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: