Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbije i Severne Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 19:43

Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbije i Severne Makedonije

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da su se Mađarska, Austrija i Srbija dogovorile da ujedine snage i još više učvrste granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme.

Po završetku trilateralnog sastanka Austrije, Mađarske i Srbije o migracijama, Sijarto je istakao da te tri zemlje ne brane samo sopstvene granice već i EU.

"Naš zajednički interes je da se ta odbrambena linija pomeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ka jugu i zato smo se sporazumeli da ujedimo naše snage i obezbedimo još bolje i ozbiljnije učvrstimo granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme", poručio je Sijarto.

On je naglasio da je Mađarska spremna da učestvuje u tim zajedničim naporima u odbrani južne granice Srbije, bilo što se tiče ljudstva, bilo tehnike i opreme, u cilju da se obezbedi što bolja zaštita granice Srbije i Severne Makedonije.

"Austrijanci pomažu nama i Srbiji, mi pomažemo Srbiji", rekao je Sijarto i dodao da je do sada bilo samo nekoliko desetina graničara koji su učestvovali u toj saradnji, dok se danas vidi da ta saradnja mora da poprimi sasvim drugu dimenziju.

"Moramo zajednički da formiramo snagu koja će biti spremna i sposobna da odbrani od ilegalnih migranata srpsko-severnomakedonsku granicu", poručio je mađarski šef diplomatije.

On objašnjava da je njegova zemlja u izuzetno teškoj situaciji zbog toga što je izložena dvostrukom pritisku.

S jedne strane, zbog rata u Ukrajini stalno stižu izbeglice do sada oko 1,5 miliona ljudi, navodi Sijarto i dodaje da se istovremeno mađarska južna granica nalazi pod stalnom opsadom.

"To nije preterivanje, jer su se krijumčari ljudi i migranti naoružali i ne zaziru od upotrebe oružja protiv naših graničara", ističe Sijarto.

On ističe da je broj migranata porastao u ogromnom broju, da je od početka godine na granicama zaustavljeno 195 hiljada ljudi, dok prošle i pretprošle godine nije bio ni približno toliko migranata.

"Došlo je do eksplozije broja migranata i to zaista može da se uporedi sa 2015. godinom", kaže mađarski šef diplomatije.

On dodaje da se razlozi koji dovode do migracije ne eliminišu, već da su sve teži, a da je politika Brisela naklonjena migrantima.

"Sada se sve to upotpunjuje globalnom ekonomskom krizom zbog rata u Ukrajini što dovodi do globalne krize i u snabdevanju hrane. To može da dovede do toga da će se broj migranata povećavati. Balkanska ruta je sada jedna od najintenzivnijih, a do sada je to bila ruta preko Sredozemnog mora", konstatuje Sijarto.

On ističe da se pitanje migranata može da sagledavati kao pitanje ljudskih prava, ali da je to za Mađarsku pitanje krivičnih dela i sankcija.

"Mi i do sada nismo dozvoljavali ilegalne prelaske granica i to nećemo dozvoliti i u budućnosti", poručio je ministar inostranih poslova Mađarske.

On je, na pitanje novinara o upotrebi sile, odbacio tvrdnje da mađarski graničari i policajci prekomerno upotrebljavaju silu prema migrantima.

Sijarto je istakao da mađarski policajci stavljaju život na kocku jer su, kako je rekao, migranti spremni da oružjem, kamenjem ili bilo kojim drugim sredstvima napadaju mađarske graničare.

"Zanima me da li je igde pokrenut krivični postupak protiv onih migranata koji su napadali graničare i ja odbijam da su naši policajci počinili bilo kakvo krivično delo, kada nastupaju u svim pravnim okvirima prema onima koji ne poštuju naše državne granice", poručio je Sijarto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.