Šešelj za Kurir: Nosiće me na rukama do aerodroma

Izvor: Kurir, 23.Maj.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj za Kurir: Nosiće me na rukama do aerodroma

Žalbeno veće Tribunala donelo odluku da se lider SRS vrati u pritvorsku jedinicu do 26. maja

BEOGRAD - Lider radikala Vojislav Šešelj, komentarišući jučerašnju odluku žalbenog veća Haškog tribunala da se vrati u pritvor do 26. maja, kaže za Kurir da mu ne pada na pamet da ode dobrovoljno, ali da isto tako neće ni da beži.

- Pružaću pasivan otpor, neću se predati. Pitajte Vučića i Nikolića šta će biti. Ako dođu, mogu samo rukama da me nose do aerodroma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Izdali su nalog Vladi Srbije da me isporuči do 26. maja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio - rekao je Šešelj za Kurir.

I Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, kaže da je tačno da je žalbeno veće donelo odluku da Šešelj treba da bude vraćen u Hag, ali da je Vlada Srbije još nije dobila u pisanom obliku.

- Kad je dobijemo, razmotrićemo je i donećemo odluku. Ovo što radi Tribunal nema nikakve veze ni s pravom ni s pravdom. Ovo je samo još jedan pokušaj izvrgavanja ruglu međunarodnog prava - naglasio je Ljajić.

Inače, od momenta puštanja lidera radikala iz Haškog tribunala u novembru prošle godine, tužilaštvo raznim pravnim zavrzlamama pokušava da ga vrati i tako odgovornost i loptu prebaci u dvorište srpske vlasti.

Tako je Apelaciono veće 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala, koje je sudilo Šešelju, da smesta opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju jer je prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Kakvo podudaranje

BRAMERC U BEOGRADU ISTOG DANA

Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala, boraviće u Beogradu 25. i 26. maja u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN. Bramerc će se tokom posete Beogradu sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima Nebojšom Stefanovićem i Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Milorad Dodik

PREKO ŠEŠELJA RUŠE VUČIĆA

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kazao je da je nalog Tribunala o vraćanju Šešelja iskorišćen kako bi se dodatno destabilizovala Srbija i kako bi bio izvršen atak na vlast Aleksandra Vučića i njegovu poziciju.

HRONOLOGIJA: ŠEŠELJEVI HAŠKI DANI

- 24. februara 2003. dobrovoljno se predao

- 24. februara 2003. prebačen u Hag

- 27. novembra 2006. počelo suđenje bez Šešelja u sudnici

- 7. novembra 2007. završeno iznošenje dokaza, čeka se presuda

- 4. novembra 2014. doneta odluka o puštanju na slobodu

- 7. novembra 2014. stigao u Beograd

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.