Saradnja Matice srpske i Ruske biblioteke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Matice srpske i Ruske biblioteke

U Matici srpskoj danas je potpisan sporazum o saradnji između Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu i Biblioteke Matice Srpske.

Sporazum podrazumeva intenzivniju razmenu , zajedničke projekte, ali i osnivanje srpske čitaonice u Sankt Peterburgu i Moskvi, kao i ruske u Matici Srpskoj.

Gostima iz Ruske nacionalne biblioteke u Matici srpkoj predstavljeno je ono najvrednije što se u toj instituciji čuva. Istaknuta je i vekovna kulturna razmena između dva naroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Naime, prve knjige u Maticu stigle su upravo iz Rusije, a danas se u njenoj biblioteci nalazi oko 60 hiljada ruskih naslova. S druge strane, Ruska nacionalna biblioteka u Sant Peterburgu čuvar je naše kulture. Tamo se nalazi 370 rukopisa neprocenjive vrednostii, kao što je Vukanovo jevanđelje, ili nedostajući list iz Miroslavljevog jevanđelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Matica srpska otvara čitaonicu u Sankt Peterburgu

Izvor: Blic, 08.Apr.2017, 10:58

Predstavnici Matice srpske potpisali su juče u Novom Sadu sporazum sa zvaničnicima Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga o osnivanju Ruske čitaonice u biblioteci naše najstarije naučne i kulturne institucije, odnosno Srpske čitaonice u Ruskoj nacionalnoj biblioteci...Potpisnici sporazuma...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.