Sanader: Imali smo tešku prošlost, ali želimo drugačiju budućnost

Izvor: Politika, Tanjug, 22.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Imali smo tešku prošlost, ali želimo drugačiju budućnost

Uskoro obnavljanje avionske linije između Beograda i Zagreba, najavio hrvatski premijer

Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader ocenio je da je značaj njegove posete Beogradu u činjenici da je obnovljen dijalog dve zemlje i osnažena svest da su hrvatsko-srpski odnosi temelj stabilnosti u regionu, ali je ostao pri stavu da sporna pitanja, poput međusobnih tužbi pred sudom u Hagu, zahtevaju vreme i da ih treba rešavati postepeno. „Imali smo tešku prošlost, ali želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da gradimo drugačiju budućnost i to je ono što karakteriše ovu generaciju političara”, rekao je Sanader. On se pozvao na primer Francuza i Nemaca, „do juče najvećih neprijatelja u evropskoj istoriji, koji su ratovali vekovima”, koji su danas temelj Evropske unije. „To sutra na jugoistoku Evrope mogu i moraju da budu Hrvatska i Srbija”, uveren je Sanader.

On je naglasio da vladama Srbije i Hrvatske za rešavanje otvorenih pitanja „ne treba niko treći, sa strane, uz sve uvažavanje i poštovanje prijatelja iz Evrope”.

Sanader je kazao da je u Beogradu razgovarao i o pitanju međusobnih tužbi dve zemlje pred sudom u Hagu, ali je ostao pri stavu da je to „teško pitanje na koje ne treba paušalno davati odgovor”. On je naglasio da nije dobro to što se uoči njegovog dolaska u Beograd stvorila atmosfera da će se rešiti i to, pored ostalih teških otvorenih pitanja.

Sanader smatra da je problem povratka izbeglih rešen u političkom smislu, mada još ima problema u konkretnoj realizaciji. Na pitanje može li se nešto učiniti na povratku poverenja kod Srba koji bi da se vrate u svoje domove u Hrvatskoj, on je primetio da obnova poverenja traje duže nego politička volja da se ta pitanja reše, da se ona može i opstruisati, ali da se ne može ni nametnuti. Pored toga, dodao je, treba stvoriti i uslove za povratak, pre svega radna mesta.„Zato hrvatska vlada čini sve da motiviše preduzetnike i investitore da upravo u tim područjima otvaraju svoja preduzeća. Mogu reći da imamo dosta velikih uspeha. Svega toga, međutim, neće biti ako hrvatsko-srpski odnosi ne postignu potpunu normalizaciju, a to je ono na čemu mi radimo”, rekao je Sanader.

On je ocenio da koalicija njegovog HDZ-a i SDSS-a Milorada Pupovca funkcioniše dobro jer je obema strankama zajednička borba za bolji život građana, bez obzira koje su nacionalnosti. „SDSS je postao stranka koja se ne brine samo za pitanja Srba u Hrvatskoj i srpske zajednice u Hrvatskoj, nego je zanimaju svi društveni problemi i zajedno s nama vrlo aktivno u tome učestvuje”, rekao je Sanader.

Sanader je za svoj u mnogome drugačiji pristup politici „okrivio” to što je u svojim, kako je rekao, formativnim godinama živeo na Zapadu, školovao se, studirao i doktorirao u Austriji, u zemlji evropske demokratije, mnogo starijoj, kaže, nego što je to hrvatska ili srpska. On je, kao čovek koji je otvoreno stavio do znanja hrvatskoj javnosti da su parole na sportskim manifestacijama i fudbalskim utakmicama tipa „Ubij Srbina” neprihvatljive, rekao da će i u buduće ne samo voditi takvu politiku, podsećajući da je takav stav manifestovao i onda kada je izazvao „pozitivni šok” izrekavši na pravoslavno Badnje veče „one famozne reči ’Hristos se rodi’, koje su šokirale i Hrvatsku i Srbiju”.

Hrvatski premijer je uveren da postoji čitav niz oblasti privrede i ekonomije u kojima Srbija i Hrvatska mogu da unaprede saradnju. On je najavio što skoriji sastanak ministara saobraćaja dve zemlje, koji bi trebalo da pripreme potpisivanje ugovora o vazdušnom saobraćaju, posebno obnavljanje linije Zagreb–Beograd, o čemu je takođe bilo reči za vreme njegove posete Beogradu.

Nedavna gasna kriza učvrstila je, prema Sanaderovim rečima, stav državnog vrha dve zemlje da je saradnja u toj oblasti takođe neophodna, kako ni Srbija ni Hrvatska ne bi zavisile, na primer, od odnosa Rusije i Ukrajine. On je ocenio da je među otvorenim pitanjima između dve zemlje i „Južni tok”, za koji su zainteresovane i Srbija i Hrvatska, kao i pitanje izgradnje skladišta gasa. Sanader je rekao da u Hrvatskoj postojeće skladište nije dovoljnog kapaciteta i da se zato planira i izgradnja skladišta „Okolik 2”, kao i komercijalnog skladišta „Beničanci” u koje se može uključiti i Srbija, kao i druge zemlje srednje Evrope.

Tanjug

[objavljeno: 23/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.