Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo četiri stranke predale liste poslanika

Spisak poslanika za budući saziv Skupštine Srbije do danas u 16 sati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predale su četiri od ukupno osam stranaka i koalicija koliko ih je na izborima osvojilo mandate.



Kako je rečeno Tanjugu u RIK-u, listu poslanika danas je predala SRS, a ranije su to već učinile Liberalno demokratska partija (LDP), Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Koalicija Albanaca Preševske dolina.

Lista "Za Evropsku Srbiju - Boris Tadić" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompletirala je spisak poslanika za Skupštinu Srbije koji će danas biti predat Republičkoj izbornoj komisiji, rečeno je Tanjugu u strankama koje su na majskim parlamentarnim izborima nastupale na toj listi.

Rok za dostavljanje imena budućih poslanika ističe u ponoć, ali je Zakon o izboru narodnih poslanika strankama ostavio i dodatni rok od pet dana, koji ističe u sredu, 4. juna. Čim RIK dobije liste poslanika, odmah će im izdati uverenja o izboru.

Ukoliko bi se desilo da stranke same ne odrede poslanike ni u produženom roku, RIK je ovlašćen da mandate dodeli kandidatima sa izborne liste prema redosledu.

DS, SRS, SPS-PUPS-JS i VP predali finansijske izveštaje

Rok za predaju finansijskih izveštaja stranaka i koalicija o sredstvima utrošenim tokom kampanje za parlamentarne izbore ističe u ponoć, a do sada je to učinila samo koalicija stranaka okupljenih oko socijalista (SPS-PUPS-JS), Demokratska stranka (DS), Srpska radikalna stranka (SRS) i Vojvođanska partija, rečeno je danas Tanjugu u Republičkoj izbornoj komisiji.

Očekuje se da će tokom dana to učiniti i ostale od 22 stranke koje su učestvovale na parlametnarnim izborima.

Komisija će na jednoj od narednih sednica, kada sve stranke dostave finansijske izveštaje, odrediti revizora za njihovu kontrolu, a zakonski rok za to je 90 dana. Prema Zakonu o finansiranju političkih partija, stranke su dužne da izveštaje o troškovima izborne kampanje RIK-u dostave u roku od deset dana od završetka izbora, a ako to ne učine predviđene su novčane kazne od 200.000 do milion dinara.

Taj rok je pomeren jer su izbori za poslanike 18. maja ponovljeni na tri biračka mesta. Stranke su dužne da RIK-u podnesu kompletan izveštaj o poreklu, visini i strukturi potrošenih sredstava, uključujući i različite donacije.

Odlukom Vlade Srbije, za stranačke kampanje iz budžeta je za vanredne parlamenarne izbore izdvojeno oko 421,7 miliona dinara. Strankama koje su osvojile mandate u parlamentu pripada 80 odsto tih sredstava, odnosno nešto više od 337 miliona dinara. Svim strankama i koalicijama koje su učestvovale na izborima uplaćeno je iz budžeta oko 84 miliona dinara, što je 20 odsto od ukupnih budžetskih sredstava.

Stranke su mogle da koriste i sredstva iz drugih izvora, koja nisu smela da pređu 20 odsto budžetskih sredstva. Stranke koje prekorače dozvoljena sredstva platiće kaznu u duplom iznosu od tog prekoračenja, a odgovorna lica do 50 hiljada dinara. Zakonom o finansiranju političkih stranaka predviđene su novčane kazne od 200.000 do milion dinara za pravna lica, a od 10.000 do 50.000 za odgovorna lica, ukoliko se izveštaji ne predaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.