Šalja: Neutralisaćemo odluke Srbije i BiH o tranzitu robe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šalja: Neutralisaćemo odluke Srbije i BiH o tranzitu robe

PRIŠTINA - Ministar privrede i finansija Kosova Ahmet Šalja ocenio je da će kosovske institucije u saradnji s međunarodnim institucijama neutralisati odluku vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) da se ne dozvoli tranzit niti uvoz robe sa Kosova u te zemlje.

"Odluke Srbije i BiH da blokiraju izvoz robe sa Kosova su u suprotnosti sa filozofijom slobodnog tržišta i slobodnog protoka robe i ljudi", rekao je za Šalja za prištinski dnevnik "Zeri". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Srbija i Bosna su odlučile da ne dozvole tranzit robe sa Kosova zato što u dokumentima koji prate robu stoji pečat Carina Kosova.

Prištinski dnevnik je podsetio da kosovske vlasti planiraju da odgovore reciprocitetom tako što će onemogućiti uvoz robe iz Srbije i BiH.

Predsednik Privredne komore Kosova Besim Bećaj ocenio je da eventualni embargo na uvoz robe iz Srbije i BiH ne bi mnogo uticao na snabdevanje kosovskog tržišta, jer se iz tih zemalja uglavnom uvoze prehrambeni proizvodi koji se lako mogu zameniti proizvodima iz drugih zemalja, pre svega iz susedne Makedonije, Albanije, Hrvatske i Crne Gore.

Predsednik PKK je rekao da očekuje od preduzetnika u Srbiji da će uticati na vladu da obustavi mere zabrane uvoza robe sa Kosova zbog pečata Carina Kosova.

Prema podacima institucija Kosova, iz Srbije se legalno uveze roba u vrednosti od oko 250 miliona evra, dok je izvoz robe sa Kosova u Srbiju za 10 meseci ove godine iznosio 2,2 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.