Sadržaj Dejtonskog sporazuma

Izvor: TvojPortal.com, 13.Dec.2011, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadržaj Dejtonskog sporazuma

Tvojportal.com Daytonski mirovni sporazum (ili jednostavnije Dejtonski sporazum ili Dayton), pravni je akt sporazumnog karaktera parafiran na vojnom aerodromu Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, da bi se zvanično prekinuo Rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. Sporazum se naročito bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine.


Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << bili bosanski predsednik Alija Izetbegović, srpski predsednik Slobodan Milošević, hrvatski predsednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra. Sadašnja upravna struktura Bosne i Hercegovine i sastav vlade bili su neki od rezultata dogovora.
Dejtonski sporazum je bio kulminacija tzv. šatl (Shuttle) diplomatije koju je odpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a. Šatl se sastojao od posredničke diplomatije između zaraćenih strana. Jednostavnije gledano kontakt grupa šatl diplomatije je igrala ulogu kurira i moderatora koji su proslijeđivali i moderirali zahtijeve zaraćenih strana.
Mnoge osnove i preduslovi Dejtonskog sporazuma započeli su zapravo šatl diplomatijom još godinu dana prije završne konferencije. Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Dejtonski sporazum bio zasnovan je bila podjela Bosne i Hercegovine po ključu 51-49 (51% teritorije Federaciji BiH i 49% Republici Srpskoj) koji je usaglasila tzv. kontakt grupa.
Ipak pored mnogih usaglašnih delova sporazuma Dejtonski sporazum je delovao da usaglasi dogovor o problematičnim pitanjima neke od kojih su bile
Dejtonsko razgraničenje
Pravne i državne nagodbe:
Priznanje Bosne i Hercegovine od strane susednih država
Sastav vlade
Podjela vlasti između države i entiteta
Institucije
Glasanje i povratak izbeglica
Teritorijalne nagodbe:
Status i samoodrživa deblokada Sarajeva
Goražde koridor
Posavska teritorija
Brčko koridor
Zapadna Slavonija
Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Dejtonski sporazum je bio proglašen neuspelim pola sata prije zatvaranja konferencije pošto bosanska strana nije htjela da prihvati finalnu nagodbu. Sporazum je ipak uspio nakon što je zadnjem momentu donesena odluka da će se arbitraža u vezi sa brčanskim koridorom odraditi u naknadnom periodu.
Sporazum se sastoji od sledećih dokumenata:
Aneks 1-A: Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rešenja

Dodatak B Aneksu 1-A: Sporazum između Republike Bosne i Hercegovine i NATO pakta o statusu NATO-a i njihovih članova.

Aneks 1-A: Sporazum između Republike Hrvatske i NATO pakta o statusu NATO-a i njihovih članova.

Aneks 1-A: Sporazum između Savezne Republike Jugoslavije i NATO pakta o tranzitnim aranžmanima za operaciju mirovnog plana.

Aneks 1-B: Sporazum o regionalnoj stabilizaciji

Aneks 2: Sporazum o međuetničkoj granici i povezanim pitanjima

Aneks 3: Sporazum o izborima

Aneks 4: Ustav Bosne i Hercegovine (odnosno Aneks I. Dodatni sporazumi o ljudskim pravima koji će se primanjivati u Bosni i Hercegovini i Aneks II. Prelazne odredbe sa izjavama)

Aneks 5: Sporazum o arbitraži

Aneks 6: Sporazum o ljudskim pravima (odnosno Aneks I. Dodatni sporazumi o ljudskim pravima koji će se primanjivati u Bosni i Hercegovini)

Aneks 7: Sporazum o izbeglicama i raseljenim osobama

Aneks 8: Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika

Aneks 9: Sporazum o osnivanju javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Aneks 10: Sporazum o civilnom sprovođenju mirovnog rešenja

Aneks 11: Sporazum o međunarodnim policijskim snagama

Sporazum o parafiranju Opšteg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini
Završna izjava sudije o mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini
Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine, zaključen u Dejtonu 10. novembra 1995. godine
Aneks na Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine zaključen u Dejtonu - Dogovorena načela za prelazni statut za grad Mostar
Sporazum o uspostavljanju zajedničkog veća o saradnji
Sporazum o početku povratka prognanih u gradove Jajce, Bugojno, Stolac i Travnik
Sporazum o povratku izbeglica u područje Velike Kladuše i Cazina
Elementi dogovorenih principa za Sarajevo
Sporazum o odnosima strana
Izvor vikipedija

MiloševićDejtonski sporazumdejtonizetbegovicsadržaj sporazumatuđman

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov: Sloba, Tuđman i Alija potpisali sporazum o BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2011, 01:26

BEOGRAD -..Na današnji dan 1995.godine, šef delegacije SRJ na mirovnim pregovorima u Parizu predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović potpisali su mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini. U svojstvu svedoka dokument su potpisali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

16. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Izvor: Cafe.ba, 14.Dec.2011

U Parizu je 14. decembra 1995. godine svečano potpisan Daytonski mirovni sporazum kojim je, po dogovoru 21. novembra iste godine kod Daytona, i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.