Šabić: Prestaje nedozvoljena obrada podataka u RFZO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Prestaje nedozvoljena obrada podataka u RFZO

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) spreman je da odmah prestane sa nezakonitom obradom podataka o ličnosti, u skladu sa upozorenjem poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

U saopštenju dostavljenom medijima, Šabić je naveo da je zadovoljan odgovorom i reakcijom RFZO na Upozorenje koje im je uputio zbog nezakonitosti u obradi podataka.

Kako je navedeno, RFZO je potvrdio da će u svemu postupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u skladu sa Upozorenjem, te da su sve organizacione jedinice Fonda već obaveštene da odmah prestanu sa nezakonitom obradom podataka.

Poverenik je prethodno sproveo postupak nadzora u kome je utvrdio da RFZO radi isplate naknada za privremenu sprečenost za rad, traži od poslodavaca da od osiguranika pribave kompletne ocene lekarske komisije i da ih potom dostave Fondu.

RFZO je kao "osnov" za takvu obradu podataka navodio odredbe Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, saopštio je poverenik.

"Ustav Srbije predviđa da pravni osnov za obradu podataka o ličnosti osim dobrovoljnog i izričitog pristanka lica o čijim podacima se radi može biti samo zakon, ne i pravni akt manje pravne snage. Shodno tome, navedeni Pravilnik ili bilo koji drugi podzakonski akt ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka", rekao je Šabić.

Zakon o zdravstvenom osiguranju (čl. 170) propisuje da se naknade zarada isplaćuju na osnovu izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad, tzv. doznaka.

"Prikupljanje kompletnih ocena lekarskih komisija nije predviđeno nijednom odredbom ovog ili bilo kog drugog zakona te je shodno tome obrada podataka koju je Fond vršio, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, nedozvoljena", kazao je Šabić.

S obzirom na izuzetno veliki obim ovakve obrade podataka o ličnosti od strane svih poslodavaca u Srbiji i potom od RFZO, delikatnost podataka koju ocene sadrže i teške posledice njihove eventualne zloupotrebe, a pogotovo na uslovljavanje i uskraćivanje prava na naknadu zarade zaposlenih u slučaju da ne dostave ocene svojim poslodavcima, posebno je ukazano na neophodnost brzog, hitnog otklanjanja nepravilnosti.

On je rekao da je dobro što je RFZO brzo reagovao na Upozorenje i dodao da je ovo još jedna potvrda veoma zabrinjavajućeg stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti, lošeg, sasvim neadekvatnog odnosa države prema toj oblasti.

"Za ilustraciju, podsetiću, da je samo u poslednjih mesec dana na sličan način okončano nekoliko intervencija Poverenika zbog nedozvoljene obrade podataka (u katastru, u zavodima za izvršenje sankcija, u akciji besplatnih udžbenika) od strane državnih organa. Dobro je što su intervencije dale rezultat, ali nije nimalo dobro što se broj problema umesto da se smanjuje, uvećava", navodi Šabić.

Šabić je istakao da je ako se žele pozitivne promene u ovoj potpuno zapuštenoj oblasti, neophodan osmišljen strateški pristup definisan na državnom nivou, koji izostaje već godinama i pored mnoštva upozorenja poverenika, kako je rekao, iz neshvatljivih razloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.