Šabić: Prestaje nedozvoljena obrada podataka u RFZO

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Prestaje nedozvoljena obrada podataka u RFZO

Republički fond za zdravstveno osiguranje spreman je da odmah prestane sa nezakonitom obradom podataka o ličnosti, u skladu sa upozorenjem poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

U saopštenju dostavljenom medijima, Šabić je naveo da je zadovoljan odgovorom i reakcijom RFZO na Upozorenje koje im je uputio zbog nezakonitosti u obradi podataka.

Kako je navedeno, RFZO je potvrdio da će u svemu postupiti u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa Upozorenjem, te da su sve organizacione jedinice Fonda već obaveštene da odmah prestanu sa nezakonitom obradom podataka.

Poverenik je prethodno sproveo postupak nadzora u kome je utvrdio da RFZO radi isplate naknada za privremenu sprečenost za rad, traži od poslodavaca da od osiguranika pribave kompletne ocene lekarske komisije i da ih potom dostave Fondu. RFZO je kao osnov za takvu obradu podataka navodio odredbe Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, saopštio je poverenik.

"Ustav Srbije predviđa da pravni osnov za obradu podataka o ličnosti osim dobrovoljnog i izričitog pristanka lica o čijim podacima se radi može biti samo zakon, ne i pravni akt manje pravne snage. Shodno tome, navedeni Pravilnik ili bilo koji drugi podzakonski akt ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka", rekao je Šabić.

S obzirom na izuzetno veliki obim ovakve obrade podataka o ličnosti od strane svih poslodavaca u Srbiji i potom od RFZO, delikatnost podataka koju ocene sadrže i teške posledice njihove eventualne zloupotrebe, a pogotovo na uslovljavanje i uskraćivanje prava na naknadu zarade zaposlenih u slučaju da ne dostave ocene svojim poslodavcima, posebno je ukazano na neophodnost brzog, hitnog otklanjanja nepravilnosti.

Šabić je istakao da je, ako se žele pozitivne promene u ovoj potpuno zapuštenoj oblasti, neophodan osmišljen strateški pristup definisan na državnom nivou, koji izostaje već godinama i pored mnoštva upozorenja poverenika, kako je rekao, iz neshvatljivih razloga.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.