Sa SPS pravimo novu vladu do 5. juna

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa SPS pravimo novu vladu do 5. juna

Koalicija okupljena oko liste „Za evropsku Srbiju" napraviće do 5. juna dogovor o vladi sa strankama manjina i koalicijom SPS-PUPS-JS, tvrdi u razgovoru za „Blic" Mlađan Dinkić, lider G17 plus.

- Socijalisti sa kojima smo razgovarali još uvek se ustručavaju da to javno kažu, ali 90 odsto njih se već odlučilo na saradnju sa nama i očekujem da to uskoro potvrdi i Predsedništvo i Glavni odbor njihovih stranaka. I oni vide da Vojislav Koštunica nezaustavljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tone na političko dno. Tužno je gledati Koštunicu kako se grčevito bori za vlast, iako je na izborima izgubio podršku naroda. Njemu se sada upravo događa sve ono protiv čega se nekada borio kao bivši demokrata. Neke informacije govore da on u ovom trenutku čak pokušava da zloupotrebi i BIA ne bi li zadržao vlast koju su mu građani na izborima uskratili. Ali, nisu tajne službe pomogle ni mnogima pre njega koji su gubili podršku naroda. Verujem da je ovo poslednji put da se neko usuđuje da BIA koristi u političke svrhe. Srbija je na korak do proevropske i nacionalno odgovorne vlade. U procentima 99,99 odsto - kaže Dinkić.



Kada počinjete pregovore sa strankama sa kojima ćete formirati vladu?

- Očekujem da od naredne nedelje krenemo sa intenzivnim razgovorima o

programu i strukturi nove vlade i da paralelno sa verifikacijom mandata u parlamentu, postignemo dogovor o sastavu nove vlade. Imajući u vidu da Skupština može da se sastane najranije 5. juna, očekujemo da će do tada biti poznat sastav nove proevropske vlade. Prvo ćemo izabrati predsednika Skupštine, dok će na narednoj sednici na dnevnom redu biti izbor nove vlade. Na trećoj sednici novog saziva parlamenta planiramo da ratifikujemo SSP. Sve to će se dogoditi do kraja juna. Ako brzo ratifikujemo SSP, postaćemo do kraja ove godine kandidat za članstvo u EU, što obezbeđuje za sledeću fiskalnu godinu najmanje dvostruko veće evropske fondove i veliku šansu da zajedno sa Hrvatskom do 2012. godine uđemo u EU.



Ko ima većinu kada i narodnjaci i radikali, ali i lista na kojoj je G17 plus tvrde da imaju 126 poslanika?


- Mi smo na konsultacijama sa predsednikom Tadićem zatražili mandat za sastav vlade, jer smo uvereni da već u ovom trenutku imamo obezbeđenu skupštinsku većinu. Osim toga, naša lista je dobila 1,6 miliona glasova, ubedljivo najviše. Na konsultacijama smo upoznali predsednika sa našim programom za brz ulazak Srbije u EU, uz ekonomsko jačanje zemlje i očuvanje teritorijalnog integriteta. Na osnovu brojnih neformalnih razgovora koje smo proteklih dana imali sa predstavnicima drugih lista, došli smo do uverenja da imamo većinu za ratifikaciju SSP i da je to dobra baza za formiranje stabilne vlade. Zbog toga smo uvereni da će predsednik Tadić poveriti mandat upravo listi „Za evropsku Srbiju".



Ali lider DSS Vojislav Koštunica je već predstavljen kao mandatar?

- Skandalozno je što Koštunica sa 17 mandata manje nego u prethodnom sazivu Skupštine i sa 200.000 manje osvojenih glasova očajnički pokušava da opstane na vlasti i formira vladu, čak i sa onima čiji nosilac liste javno hvali ubicu Zorana Đinđića i želi da od njega napravi narodnog heroja. Ovo je zaista najveće moralno posrnuće i neviđeno licemerstvo Koštunice, koje do pre nekoliko meseci nismo mogli ni da zamislimo. Očito je reč o ogoljenoj pohlepi za vlašću. To više nije onaj Koštunica koga smo pre osam godina izabrali za predsednika, niti onaj Koštunica koji je sa evropskim idejama vodio vladu u kojoj sam radio kao ministar finansija. On se totalno izobličio u poslednjih nekoliko meseci. Ovo je neki potpuno drugi Koštunica - nedemokrata, antievropljanin, vlastoljubiv do besmisla. Ne poznajem ga ovakvog i iskreno mi ga je žao.



Da li ste postigli dogovor sa koalicijom oko socijalista?

- Svedoci smo da Dragan Marković Palma i Milutin Mrkonjić predvode evropsku struju u okviru liste SPS-PUPS-JS. I Dačić daje ohrabrujuće izjave, što me učvršćuje u uverenju da ćemo imati komotnu većinu za ratifikaciju sporazuma o pridruživanju EU, a od toga isključivo zavisi dalji ekonomski razvoj Srbije. Mislim da su i socijalisti i gospodin Krkobabić svesni da realizacija ideja socijalne pravde zahteva značajna finansijska sredstva, koja Srbija može obezbediti samo u saradnji sa EU. Razgovarali smo i sa gospodinom Mrkonjićem i on je potpuno svestan da izgradnja evropskih saobraćajnih koridora u Srbiji nije moguća bez evropskih fondova. Svakim danom sve više članova te koalicije prilazi evropskoj ideji. Zato smo uvereni da u roku kraćem od 30 dana možemo da formiramo vladu i zbog toga smo tražili mandat za sastav vlade od predsednika Srbije.



Ali DSS i SRS tvrde da su postigli dogovor sa SPS?

- To im nije ni prvi ni poslednji put da pričaju o nečemu što se na kraju ne obistini.



Kako znate da Dačić vama govori istinu?


- Ni u jednoj stranci odluke ne donosi samo šef stranke. Dačić se još uvek ne izjašnjava jasno, ali činjenica je da razgovara i sa jednima i sa drugima. Vreme će pokazati da li je to u cilju poboljšanja pregovaračke pozicije njegove stranke ili je u pitanju nešto drugo. Moja poruka mu je da radi šta hoće, ali da vodi računa da se ne preigra.



Šta bi socijalisti mogli da dobiju od resora u vladi sa vama?

- Ostavimo da im to uskoro saopšti mandatar u direktnom razgovoru. Verujem da sa njima neće biti teško postići korektan dogovor u interesu Srbije.



Predstavnik vaše liste Dušan Petrović najavio je da vaša koalicija računa na 142 poslanika?

- Očekujemo da 142 poslanika izglasa ratifikaciju SSP i važne odluke u novoj Skupštini.



Imate li vi 126 poslanika?

- I više od toga. Uverićete se u to u junu, kada ćemo izabrati novu vladu.



Da li to znači da je pao dogovor i oko Beograda?

- Beograd je motor razvoja Srbije. S obzirom na to da će Srbija ubrzano krenuti ka članstvu u EU, bilo bi nelogično da je Beograd koči na tom putu. Beograd će biti reprezentativna prestonica evropske Srbije. Tu ćemo biti jako tvrdi i insistiraćemo da republička vlada ima svoj pandan u lokalnim vlastima, a pogotovo u svim značajnijim gradovima Srbije, u skladu sa izbornom voljom građana.

Vučić može da doživi sudbinu Nikolića

Mnogi već vide Aleksandra Vučića kao gradonačelnika?

- Vučiću ne bih savetovao da se blamira i doživi sudbinu Tomislava Nikolića od pre godinu dana, kada je svega nedelju dana proveo kao predsednik Skupštine Srbije. Moj savet za Vučića, koji je u Beogradu imao daleko moderniju i bolju kampanju od njegovih stranačkih kolega u ostatku Srbije, jeste da ne pokušava da grabi funkciju koja mu u skladu sa glasovima Beograđana ne pripada i sa koje bi bio ubrzo smenjen. Savetujem mu je da digne ruke od ćoravog posla i pokuša da sledeći put osvoji više glasova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dinkić: Nova vlada do 5. juna - sa SPS-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 02:37

BEOGRAD - Koalicija okupljena oko liste „Za evropsku Srbiju" napraviće do 5. juna dogovor o vladi sa strankama manjina i koalicijom SPS-PUPS-JS, tvrdi za „Blic" Mlađan Dinkić, lider G17 plus..."Socijalisti sa kojima smo razgovarali još uvek se ustručavaju da to javno kažu, ali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.