Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUS vratio oduzete mandate DSS

SUS vratio oduzete mandate DSS

BEOGRAD - Usvajajući jednoglasno ustavnu žalbu Demokratske stranke Srbije, Savezni ustavni sud juče je poništio izveštaj Anketnog odbora srpskog parlamenta o oduzimanju 21 poslaničkog mandata i odredio da se mandati vrate poslanicima DSS.

- Administrativni odbor je ne samo pogrešno protumačio i primenio važeće materijalno pravo, već je prekoračio ustavna ovlašćenja u nadležnosti Narodne skupštine. Nadležnost Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je srpskim Ustavom precizno određena, ali u tim ovlašćenjima nije navedeno odlučivanje o prestanku mandata poslanika koje se uređuje zakonom, a ne skupštinskim poslovnikom. To povlači vraćanje poslaničkih mandata podnosiocima ustavnih žalbi - rekao je u uvodnom izlaganju sudija izvestilac Milorad Gogić. Ističući da će ovaj sastav suda odlučno stati u zaštitu izbornog prava građana, v.d. predsednika SUS-a profesor Momčilo Grubač rekao je da su naši propisi koji regulišu ovu materiju kontradiktorni, nedorečeni, delom prevaziđeni i deklarativni.

- Ovi propisi zaštitu pružaju samo u vreme izbora i do verifikovanja mandata, ali ne i u toku trajanja mandata. To je korišćeno kao idealna prilika za političke manipulacije, pa je volja birača ostajala nezaštićena. SUS ima sada priliku da takvu zaštitu pruži i mi ćemo to učiniti jer se s političkim pravom nijedna vlast ne može poigravati, niti ono može biti predmet nagodbi i arbitrarnosti. Objašnjenje da su mandati oduzeti zbog uspostavljanja skupštinske discipline nije srazmerno značaju izbornog prava i njega ne poznaju ne samo naši, nego ni evropski ustavi - rekao je profesor Grubač.

Odluka SUS stupa na snagu na dan objavljivanja u 'Službenom listu SRJ', a, kako je rekao Grubač, 'odluke su izvršne i opšteobavezujuće'.

Potpredsednik Demokratske stranke Čedomir Jovanović najavio je, posle odluke SUS-a, da bi Predsedništvo DOS moglo da donese odluku o isključenju DSS iz koalicije i oduzimanju svih mandata te stranke u Skupštini Srbije. Jovanović je dodao da je 'očigledno da je zloupotrebom suda, bez ikakve rasprave, usvojena žalba koja je potpuno u sukobu sa stavom Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije'. Srpski ministar pravde Vladan Batić ocenio je da odluka nema nikakvo pravno dejstvo.

- SUS se svojevremeno povodom iste teme, u slučaju oduzimanja mandata ND, i u još jednom slučaju, oglasio kao nenadležan. Sada se mimo Ustava i zakona oglašava nadležnim - kaže Batić, uz ocenu da je sve urađeno 'hajdučki i iza zatvorenih vrata jer nije pozvana i druga strana'.

- DSS uporno i tendenciozno radi protiv Vlade Srbije i ostatka DOS. To nećemo dozvoliti. Koštunica je napravio privatni vojni kabinet i privatni ustavni sud. Čovek koji tvrdi da je legalista svaki dan krši Ustav - zaključio je Batić.

- Odluku SUS poštovaćemo koliko smo poštovali i odluku o poništavanju uredbe Vlade Srbije o saradnji s Haškim tribunalom - izjavio je funkcioner DS Goran Vesić. Portparol ND Dragana Jovanović ocenila je da ta partija ne dovodi u pitanje odluku SUS. 'Videćemo šta će biti', istakla je ona, naglasivši da je DSS sama sebe proglasila opozicijom, pa bi odluka DOS o isključivanju te stranke iz koalicije bila logičan sled događaja.

Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin izjavio je da je povratak poslanika te stranke u Skupštinu Srbije pitanje dana. Ukoliko vlasti Srbije ne prihvate odluku SUS, DSS se, prema Maršićaninovim rečima, 'neće latiti oružja', ali će posegnuti za svim drugim sredstvima koja stoje na raspolaganju.

- Onaj ko državu uvlači u dalje bezakonje i instalira tiranski režim, mora da se seti kako ti režimi završavaju - rekao je Maršićanin.

Poslanik SDP i član Odbora za pravosuđe i upravu Branko Pavlović izjavio je za agenciju Beta da je SUS uradio ono što je bilo u njegovoj nadležnosti. Upitan da prokomentariše najavu da će DOS oduzeti sve mandate DSS, Pavlović je rekao da 'ako je tačno da se namerava dalje ići, to bi značilo direktan državni udar'. - To bi praktično isključilo svaku mogućnost da nastavimo u pravcu integrativnih tokova ka Evropi i svetu i mogućnost uključenja u Savet Evrope bi automatski otpala - rekao je Pavlović.

Lider Socijaldemokratije Vuk Obradović ocenio je da su 'svi razumni ljudi' mogli da očekuju ovakvu odluku SUS.

- Srbiju je zahvatila svojevrsna politička nepogoda i krajnje je vreme da se nešto učini kako bi se stalo na put političkoj i svakoj drugoj samovolji pojedinaca - rekao je Obradović i zaključio da se SD 'nada da će pravosudni organi doneti na zakonu zasnovanu odluku i kada je reč o poslaničkim mandatima ove stranke'.

SPS je ocenila da odluka SUS znači da sve odluke Skupštine Srbije i zakoni koji su doneti nakon oduzimanja mandata DSS moraju da budu osporeni. 'U suprotnom, pravni sistem će se bazirati nezakonitim normama, a mi nastaviti da živimo u virtuelnoj stvarnosti institucionalne diktature i izvršne vlasti', navodi SPS u saopštenju. M.I. - N.M.J. Trijumfovalo je pravo

BEOGRAD - Predsednik SRJ Vojislav Koštunica pozdravio je odluku SUS i rekao da podnosioci žalbe nisu vršili nikakav pritisak na sud, kao i da mu je drago što je doneta ovakva odluka, pa nije bilo potrebno da se DSS obrati OEBS-u i Savetu Evrope.

- Neka se ovo ne shvati kao trijumfalizam. Nije reč o pobedi jedne političke stranke, već o trijumfu prava. Psihološki je prevladan strah i izuzetno mi je drago što je moja struka, pravnička, ovde trijumfovala - rekao je Koštunica i naglasio da je sudstvo pokazalo da mu je stalo do slobode i nezavisnosti.

Na pitanje šta će učiniti DSS ukoliko Predsedništvo DOS-a ne prihvati odluku SUS, Koštunica je odgovorio: - DSS će se za svoja prava boriti svim pravnim sredstvima. Takva eventualna odluka ostatka DOS-a značila bi rasturanje države, a za to neko mora da odgovara. Odluka SUS-a se mora sprovesti jer je pravo važnije od svake stranke. Lj.B. Sami ćemo odlučivati

- Ne vidim mogućnost da se DOS-u ospori pravo da sam odredi svoje poslanike jer smo mi napravili predizbornu, a ne postizbornu koaliciju - izjavio je premijer Srbije Zoran Đinđić reagujući na odluku SUS. Đinđić je naglasio da će ova odluka, koja je po njegovom mišljenju 'jedinstvena te vrste na kugli zemaljskoj', biti predmet rasprave na sednici DOS, kao i da će pravni aspekt odluke razmatrati pravni eksperti vladajuće koalicije. S.D. Žalbu je trebalo odbaciti

BEOGRAD (Beta) - Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Dragor Hiber ocenio je da je SUS morao da odbaci, a ne da usvoji ustavnu žalbu DSS, pošto je 'ustavna žalba pravno sredstvo koje je dozvoljeno samo ako se Ustavom priznato pravo ne može štititi na drugi način'.

- Pasivno i aktivno izborno pravo zaštićeno je, s jedne strane, pravnim sredstvima koje predviđa Zakon o izboru narodnih poslanika Republike Srbije, dok je, s druge strane, Zakonom o postupku i odlukama Ustavnog suda Srbije predviđeno da je taj sud nadležan za sve izborne sporove, odnosno povrede izbornog prava za koje nije nadležan neki drugi organ - rekao je Hiber i dodao da odluka SUS, doneta u konfuziji oko pitanja nadležnosti, može imati dalekosežne pravne i političke posledice. On je napomenuo da je važno da sada 'svi akteri sada sačuvaju hladnu glavu'. Potvrda mišljenja eksperata CeSID

BEOGRAD - Marijana Pajvančić, profesor Ustavnog prava i član Upravnog odbora CeSID, izjavila je za 'Blic' da je odluka SUS 'očekivana' i podsetila da je CeSID odmah upozorio da to nije bilo moguće po važećem Izbornom zakonu.

- SUS je samo potvrdio ocenu eksperata CeSID da to prema aktuelnom zakonu nije bio moguć način za oduzimanje mandata - navela je Pajvančićeva i naglasila da je odluka SUS 'obavezujuća za sve građane i državne instutucije, a samim tim i za Skupštinu Srbije'. Upitana da li očekuje da budu vraćeni mandati DSS, ona je, uz opasku da 'ukoliko se bude poštovao pravni režim', odgovorila potvrdno. 'CeSID se uvek rukovodio Izbornim zakonom, a nikad trenutnim političkim interesima neke grupacije, pa očekujem da mandati budu vraćeni', rekla je Pajvančićeva. n. č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.